Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ще има ли война и в Африка? Нигер, Мали и Буркина Фасо се обединиха срещу Запада

Военните правителства в Мали и Буркина Фасо предупредиха Запада и други африкански държави да не се намесват в съседен Нигер. Бамако и Уагадугу биха сметнали всеки подобен ход за война срещу тях.

„Всяка военна интервенция срещу Нигер би била равносилна на обявяване на война на Буркина Фасо и Мали“, се казва в съвместното изявление, което военен говорител на Мали умишлено повтори три пъти по време на речта си по държавната телевизия.

В случай на такава намеса двете страни ще се оттеглят от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) и „ще приемат мерки за самоотбрана в подкрепа на въоръжените сили и народа на Нигер“, се казва в изявлението.

Военна интервенция срещу Нигер „може да дестабилизира целия регион, както и едностранната намеса на НАТО в Либия, която беше в основата на разширяването на тероризма в Сахел и Западна Африка“, заявиха двете правителства.

В момента Франция има 1 000 войници и база за дронове в Нигер, докато САЩ имат 500 войници и две бази за дронове, според Financial Times.

Нигерски войници, водени от генерал Абдулахамане Чиани, свалиха президента Мохамед Базум миналата сряда. Африканският съюз осъди преврата в петък и даде на хунтата в Ниамей 15 дни да се оттегли или да се изправи пред „наказателни мерки“. ECOWAS пртедупреди лидерите на преврата, че ще „предприеме всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред в Република Нигер“, включително използването на сила, ако сваленият президент не бъде възстановен на поста.

Мали и Буркина Фасо осъдиха санкциите, обявени от ECOWAS, като „незаконни, нелегитимни и нечовешки“. Те също така изразиха „братска солидарност“ с нигерския народ, „който реши да вземе съдбата си в свои ръце и да поеме пред историята пълнотата на своя суверенитет“, според съвместното им изявление.

Военните правителства на двете бивши френски колонии обявиха, че прекъсват връзките си с Париж.

„Моето поколение не разбира това: как може Африка, която има толкова много богатства, да стане най-бедният континент в света днес?“, заяви преди дни Ибрахим Траоре, президент на Буркина Фасо. На 35 г. той е най-младият африкански лидер и бързо си спечели популярност не само в Буркина Фасо.

В неделя новото правителството на генерал Чиани обяви, че Нигер ще спре износа на уран и злато за Франция.

„Имаме уран, диаманти, злато, петрол и живеем като роби. Нямаме нужда от французите, за да сме в безопасност“, каза демонстрант в подкрепа на преврата пред местния новинарски портал Wazobia Reporters.

Нигер е седмият по големина производител на уран в света, добиващ 4% от световната продукция. Френска компания контролира около две трети от добива на уран в страната.

Още по темата: Нигер слага край на износа на уран и злато за Франция въпреки заплахата от военна интервенция

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.