Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ще плащаме по-скъп ток заради ветрогенераторите в морето

Приетият на първо четене законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства ще доведе до по-скъп ток и трябва да бъде оттеглен незабавно. За това настояха браншовите организации в секторите “Рибарство”, “Туризъм” и екоорганизации.

Проектът е писан от Центъра за изследване на демокрацията и подкрепен от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, без обществено обсъждане. Той е излишен, противоречи на Конституцията и на практика ще натовари всеки потребител, заяви Димитър Куманов от сдружение “Балканка”.

Той посочи, че и сега няма пречка да се развиват вятърни паркове в морето по правилата, регламентирани в Закона за енергията от ВЕИ. Според тях обаче инвеститорите трябва да плащат на държавата за учредено право на строеж.

“Затова тихо се прокарва нов закон, според който публична държавна собственост ще се дава на концесия, без такса и с гарантиран таван на цената за изкупуване на добитата енергия от 160 лв. за мегаватчас. В Германия за 2023 г. тя е била 122 лв., т. е. богатите български пенсионери ще плащат повече от немските”, обясни Куманов.

Удар ще понесат и останалите производители на “зелен” ток, дори най-малките със солари по покривите, защото те са на борсата, без гарантирани цени, които понякога се зануляват. “При заявки за 26 гигавата в морето свръхпроизводството ще стане огромно и ще ги убие. Затова и в становището си фондът за енергийна сигурност посочва, че ще фалираме заради фиксираната цена, която всички ние ще плащаме. Негативни са и становищата на МЗХ и ЕСО”, подчерта Куманов, според когото толкова лобистки закон досега не е влизал в българския парламент и ако не бъде оттеглен, трябва да се атакува в Конституционния съд.

Предвидените отстояния за разполагане на перките до 30 км от брега попадат в полетата на българския риболовен флот, които достигат до 90 км и ще убият поминъка на лодкарите, ловуващи на до 2 мили от брега. “Зоните в Натура 2000 се увеличават и перките ще ни ограничат още. Морето ни е от затворен тип и не може да се сравнява с други в държави на север. Никъде не е отчетен социалният ефект и влиянието върху цаца, попчета, калкан, миди, рапани и др. Не е търсено становище от Института по рибни ресурси и Института по океанология при БАН, от бизнеса и общините по Черноморието”, казаха д-р Йордан Господинов, председател на Асоциация на производителите на рибни продукти “БГ ФИШ” и Емил Милев, председател на Сдружение “Черноморски изгрев”, които от 2 г. без резултат се опитват да водят диалог с властта. Милев заяви, че ще сезират ЕК, от която законотворците също не са поискали становище.

Международен екип обаче е изследвал по проект техническия потенциал за развитие на ветропаркове и влиянието им върху подводните екосистеми в Черно и Средиземно море и докладът му сочи, че в наши води не е рентабилно да се строят такива, съобщи Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците. Освен че са далеч от консуматорите, ще прогонят мигриращите риби и птици, те категорично ще замърсят и пейзажа.

“Убеждават ни в обратното с неподходящи примери като този в Гърция. Тя има 14 000 км крайбрежие и перките може да не се виждат от брега, но нашата ивица е само 368 км и няма да останат невидими”, подчерта Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведения.

“Подкрепяме зеления преход, но не на всяка цена. По дъното ще бъдат прокарани хиляди километри кабели, ще текат изкопни работи в морето. Вносителите след няколко години няма да са на постовете си, а поколения ще плащат цената на техните безумни решения”, категоричен бе и зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров, според когото проектът може да се кръсти “Хроника на една предизвестена смърт”.

Широко рекламираните нови работни места също са под въпрос, защото инвеститорът и строителят ще са чужди компании, които имат международни абонаментни екипи, работещи по заявка във всички точки на света, добави Красимира Катинчарова от Сдружение “Човек-Природа-Живот”. По думите й за нас ще остане само отпадъкът от перките, които имат до 20 г. живот и 90% не подлежат на рециклиране. Както и вредният инфразвук, който нашите институции не измерват, защото не се чувал.

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.