Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ще стане ли косовският премиер новия Зеленски

Напрежението в Косово може да излезе извън контрол заради действията на косовския премиер Албин Курти, заяви сръбският президент Александър Вучич на фона на ожесточени сблъсъци между косовската полиция и сръбски протестиращи.

Пред сръбския телевизионен канал „Пинк“ Вучич заяви, че „най-трудната ситуация в Косово и Метохия тепърва предстои. „Нещо, което не сме виждали досега, всичко това благодарение на провокативните действия и ужасно безотговорното поведение на Албин Курти“, каза Вучич.

Сръбският лидер заяви, че „се страхува от обща несигурност, нестабилност“ и от „големи конфликти“ с Косово.

„Знам, че този (Курти), който причини всичко, не иска да се пенсионира, защото копнее и мечтае да бъде Зеленски“, добави той.

Вучич отбеляза, че с него са се свързали няколко европейски пратеници, които са изразили загриженост относно продължаващите ожесточени сблъсъци между местната полиция и етническите сърби, които съставляват мнозинството в северната част на Косово.

В една от общините служителите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, които се бяха опитали да попречат на новоизбран етнически албански кмет да влезе в кабинета си, което доведе до няколко ранени.

Безредиците започнаха, след като местните сърби бойкотираха изборите в четири северни общини, в които имаше обща избирателна активност от едва 3,47 %, твърдейки, че няма да работят с нови кметове от етнически албански партии, които не представляват техните интереси.

На фона на сблъсъците Сърбия постави армията си в повишена готовност и някои части бяха предислоцирани по-близо до границата с Косово.

Междувременно редица западни страни, включително САЩ, Франция, Италия, Германия и Великобритания, отправиха неочаквано суров публичен упрек към Косово, осъждайки използването на сила и призовавайки местните власти „незабавно да отстъпят и да деескалират“ ситуацията.

Още по темата: Сръбската армия е в повишена бойна готовност на границата с Косово 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.