Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ще забранят продажбата на по-стари автомобили

Вносът и продажбата вътре в страната на по-стари автомобили ще бъде забранен, предвижда проектът на Интегриран план за енергетика и климат на кабинета на Николай Денков, който е изпратен в Брюксел и чака одобрение от Европейската комисия.

В страната ще може да се внасят само автомобили с еко стандарт “Евро 4” или по-висок. Този стандарт беше въведен за автомобили от 1 януари 2005 г. Това означава, че ще бъде забранен вносът на 20-годишни или по-стари автомобили. Целта е модернизиране на автопарка в страната.

В изпратения в Брюксел документ е записано, че изискванията за нормите на вредни емисии от автомобилите ще важат не само за първоначална регистрация, а и за последваща продажба и регистрация в страната.

Това означава, че собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде на друг. Единственият възможен вариант е да го даде за скрап.

Възможна допълнителна мярка е отнемане на регистрацията на превозни средства, които изпускат повече вредни газове отколкото предвижда тяхната екологична категория, например автомобили с дезактивиран катализатор или филтър за твърди частици. Друга предвидена мярка за намаляване на вредните газове е въвеждане на зони с ниски емисии. Общинските съвети ще решават кога и на кои превозни средства да бъде ограничен достъпът в определени части на общината.

Предвидено е да бъде насърчено използването на хибридни и електрически превозни средства. В документа е записано, че ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане, насърчаващо използването на енергийно ефективни превозни средства с ниски емисии. Предвидено е увеличение на данъка за най-старите дизелови коли с до 78%.

Още по темата:

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Карам класически Мерцедес, който наближава 40 години, но е в по-добро техническо състояние от вероятно половината коли по пътищата.
    Много им здраве. Да видим какво ще изкарат, като се напъват така. А аз ще продължавам да си ползвам колата и планирам някъде към кукуво лято ще си купя електрическа факла.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.