Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Щетите по „Северен поток“ може да са непоправими

Атаката срещу руските газопроводи „Северен поток“ може да им е нанесла непоправими щети, съобщи германският вестник „Тагеспигел“. Двата газопровода бяха сериозно повредени при мощни подводни експлозии, след което бяха регистрирани три теча на газ в Балтийско море.

Ако щетите не бъдат поправени достатъчно бързо, твърде много солена морска вода може да попадне в тръбите, лежащи на дъното на Балтийско море, и необратимо да ги корозира, предупредиха германски експерти, цитирани от местните медии. Дания заяви в сряда, че ще може да започне разследване на инцидента не по-рано от седмица-две поради „опасения за безопасността“, добави Тагеспигел.

Медиите не споменават никакви планове за ремонтни работи нито от страна на Русия, нито от страна на Германия.

Група високопоставени германски депутати бързо посочиха с пръст Русия и обвиниха Москва за инцидента. Те подминаха факта, че през февруари американският президент предупреди, че САЩ ще сложат край на „Северен поток“, ако Русия нахлуе в Украйна. Попитан от журналисти как САЩ ще направят това предвид факта, че „Северен поток“ е под контрола на Германия, американският президент отговори: „Обещавам ви, можем да го направим“. Междувременно полският евредепутат Радек Сикорски благодари в Туитър на САЩ, че са взривили руските газопроводи.

„Атаката срещу инфраструктурата за доставка на енергия има за цел да разпространи страх и терор“, каза Родерих Кийзеветер, германски депутат и говорител на парламентарната група на Консервативния съюз пред медийната група на RND.

„Вероятно Русия се опитва да предизвика несигурност сред европейското население“ и да демонстрира способността си да атакува критичната инфраструктура, добави той, обвинявайки Москва, че използва подход на „държавен тероризъм“.

Ръководителят на комисията по отбрана в германския парламент Мари-Агнес Стрейк Цимерман заяви пред журналисти, че „не може да се изключи, че подобни атаки ще бъдат ръководени от Русия, за да разклатят нашите пазари“. Тя също така използва случая, за да призове Германия и ЕС да се „освободят“ от „зависимостта от руските суровини възможно най-бързо“.

Нито един от политиците в Германия не коментира заплахата на президента на САЩ от 7 февруари, че САЩ ще сложат край на „Северен поток“ – „обещание, което се сбъдна и звучи особено зловещо 8 месеца по-късно“, коментира известният американски журналист Тъкър Карлсън. Той попита дали администрацията на Байдън стои зад саботажа, който  журналистът определи като „екологичен тероризъм“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.