Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Страхът от война и лихвите сринаха европейските акции

Европейските акции отбелязаха най-големия си срив от девет месеца заради опасенията, че конфликтът в Близкия Изток може да ескалира, като инвеститорите също се притесняват, че лихвените проценти ще останат по-високи за по-дълго време, съобщи Bloomberg.

Борсовият индекс на европейските акции Stoxx Europe 600 падна с 1,5%, което е най-големият му еднодневен спад от юли миналата година. Спадът на минните и банковите акции също доведе до загуби. Акциите на UBS Group AG се понижиха, след като швейцарският министър на финансите обяви, че банката е изправена пред увеличение на изискванията за регулаторен капитал, който може да достигне до 25 милиарда долара.

Страхът от война срина европейските акции

Причината за спада също е изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, от което стана ясно, че дългоочакваното намаляване на лихвите се отлага за неопределено време. Това повлия и върху европейските акции през април след силното първо тримесечие.

Намаляването на лихвените проценти би намалило разходите за заеми за потребителите и бизнеса, което потенциално ще предизвика бум на икономическа активност чрез по-големи разходи на домакинствата и инвестиции на компаниите.

Но Федералният резерв рискува възстановяване на инфлацията, ако намали лихвените проценти твърде бързо, тъй като по-силното потребителско търсене в допълнение към стабилната икономическа активност може да доведе до ускоряване на повишаването на цените.

Настроенията на борсите бяха повлияни и от ескалацията на напрежението в Близкия Изток. Висши израелски военни заявиха отново, че страната им няма друг избор, освен да отговори на атаката с дронове и ракети на Иран, въпреки че европейски и американски служители продължиха да призовават Израел да не го прави, за да се избегне широкомащабна война. Израелската армия вече провокира въздушната атака от Иран, като атакува иранското консулство в Дамаск и уби висши ирански командири.

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Оли Рен коментира, че геополитиката може да провали плановете за намаляване на лихвените проценти това лято, тъй като инфлацията се забавя.

Междувременно Китай обяви по-бърз от очакваното икономически растеж през първото тримесечие – заедно с някои по-слаби данни за март, които предполагат, че все още има предизвикателства на хоризонта.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.