Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Страни от ЕС се запасяват с оборудване срещу радиация, химическо и биологическо оръжие

Франция, Полша и Хърватия ще се присъединят към Финландия при запасяването с оборудване за реакция при бедствия, включващи радиация и използване на химическо и биологическо оръжие, съобщи Европейската комисия, цитирана от ДПА. Тези запаси ще бъдат предоставяни и на други страни от Европейския съюз (ЕС).

Според съобщението на ЕК оборудването ще се използва при извънредни ситуации, свързани с химическо, биологично или радиационно замърсяване. Те са на стойност от 545,6 милиона евро и включват антидот препарати, антибиотици, ваксини, седативи и лекарства за профилактика. Страните от ЕС се запасяват и с оборудване за действие в извънредни ситуации, като детектори и екипировка, включваща газови маски и защитни костюми, както и с консумативи за обеззаразяване.

Оборудването за реакция при бедствия може да бъде използвано при изтичане на опасни вещества от химически заводи, при инциденти в атомни електроцентрали, при разпространението на инфекциозни болести или при терористични атаки, уточнява Еврокомисията.

Войната на Русия срещу Украйна допълнително „подчертава необходимостта от създаването на стратегически запаси за защита на гражданите при случаи на химически, биологични, радиологични и ядрени инциденти или атаки“, уточнява ЕК.

Освен това Европейската комисия обяви, че приема предложения за планове за реакция при разпространението на патогени с пандемичен потенциал, както и при химически, биологични, радиологични или ядрени заплахи. Реализацията на тези планове ще струва 636 милиона евро.

Още по темата: Пентагонът с нов договор за $500 млн. за биологически и химически бойни отровни вещества в Украйна и Близкия Изток

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.