Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Страните от ЕС поръчват повече руски петрол въпреки санкциите

Германия и Полша са поръчали доставки по нефтопровода „Дружба“ от Русия за 2023 г. въпреки санциите на ЕС срещу руския петрол, обяви ръководителят на държавния доставчик на петрол „Транснефт“ Николай Токарев.

По-рано и двете страни заявиха, че ще се откажат от доставките на руски петрол до края на годината.

Според Токарев Варшава очаква да получи 360 000 тона руски суров петрол този декември и 3 милиона тона повече през 2023 година. Той добави, че Берлин също е направил поръчка за първото тримесечие на следващата година, но не уточни искания обем.

През ноември се появиха съобщения, че Полша възнамерява да настоява за санкции на ЕС срещу северната линия на тръбопровода „Дружба“, през която и Полша, и Германия получават руски петрол, за да получи правните основания за едностранно прекратяване на съществуващите договори с Москва без санкции. Най-голямата полска петролна рафинерия Orlen има договор с „Транснефт“ за 200 000 тона петрол на месец, който изтича през декември 2024 г. По-рано тази година Берлин също заяви, че ще спре да купува петрол през „Дружба“ на 31 декември.

„Те обявиха, че няма да вземат петрол от Русия, считано от 1 януари. Въпреки това, вече получихме искания за изпомпването му през газопровода „Дружба“ от Полша и Германия през следващата година“, заяви Токарев.

Ембаргото на ЕС върху руския петрол, което влезе в сила на 5 декември, не се прилага за нефтопровода „Дружба“ и е насочено само към морски доставки. Южният участък на тръбопровода доставя петрол за Чехия, Словакия и Унгария, които са силно зависими от руските доставки.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.