Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СВР: САЩ обучават 60 ислямисти в лагер в Сирия за нападения в Русия

Руската Служба за външно разузнаване (СВР) съобщи, че според получена разузнавателна информация американската армия вербува ислямистки бойци, за да нападат цели в Русия и страните от Общността на независимите държави (ОНД), предаде Ройтерс.

Според изявление на СВР през януари са били вербувани 60 бойци от групировки, свързани с „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. По данни на службата те са обучавани в американската военна база „Ат Танф“ в Сирия, където преминават подготовка за изработване и използване на самоделни взривни устройства, както и за диверсионно-подривни дейности.

„Особено внимание се отделя на планирането на нападения срещу силно охранявани обекти, включително чуждестранни дипломатически мисии“, каза СВР.

„Те ще бъдат натоварени със задачи за подготовка и осъществяване на терористични нападения срещу дипломати, държавни служители, сътрудници на правоохранителните органи и личния състав на въоръжените сили“, заяви СВР.

Според съобщението „специално внимание се обръща на привличането на имигранти от руския Северен Кавказ и Централна Азия“.

СВР твърди, че в близко време се планира изпращането на бойци на малки групи в Русия и страните от ОНД с цел извършване на нападения.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.