Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Свръхсекретно американско подводнo оръжие се появи в Google Maps

Свръхсекретeн прототип на американска подводница, наречена Manta Ray, беше забелязан от потребители на Google Maps.

Сателитни снимки, показващи кораба, изглеждащ като от „Междузвездни войни“, акостирал във военноморската база „Порт Хуенеме“ в Калифорния, бързо се разпространиха в социалната мрежа X/Twitter.

Безпилотният кораб наподобява дънната риба манта и затова е кръстен на нея, както заради дизайна му, така и заради способността му да се закотвя дълбоко под водата, докато работи в режим на ниска мощност.

Произведен от Northrop Grumman като част от проект на Военноморските сили (ВМС) на САЩ за разработване на подводни оръжия с голям обсег, Manta Ray е сложен подводен дрон, способен да хибернира на морското дъно за „много дълги периоди“ без презареждане.

Д-р Кайл Вьорнер, програмен мениджър на Manta Ray в Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната DARPA заяви, че тестовете потвърждават готовността на прототипа да влезе във фаза за реални операции“.

Корабът е проектиран с няколко отсека за полезен товар с различни размери и типове, за да се даде възможност за изпълнението на различни военноморски мисии.

Свръхсекретно американско подводнo оръжие се появи в Google Maps
Manta Ray на повърхността между пробни гмуркания край бреговете на Южна Калифорния, снимка: Northrop Grumman

Модулният му дизайн позволява той да бъде разглобен и транспортиран в обикновени контейнери, което премахва необходимостта от специални пристанищни съоръжения.

Военноморските сили на САЩ прекараха повече от три месеца в тестване на подводния дрон край бреговете на Южна Калифорния, съобщава The Telegraph.

Анализатори подозират, че стремежът на ВМС за разработване на технология за дронове е замислен като стратегически отговор на руските и китайските операции с подводници, посочва изданието.

Руснаците разработват собствени подводни дронове, а миналата година обявиха планове за придобиване на близо три дузини такива плавателни съдове. Според руски публикации дронът на руския флот има обсег от около 9 977 км, може да бъде въоръжен с ядрени оръжия и може да достигне скорост до 100 възела – около 185 км/час.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.