Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изследване на СЗО: Лекарите са лекували Ковид-19 погрешно

Експертите на СЗО са анализирали глобални данни за пациенти, хоспитализирани с Ковид-19 през 2020-2023 година. Резултатите показват, че масовата прекомерна употреба на антибиотици по време на пандемията в световен мащаб може да е изострила „тихото“ разпространение на антимикробна резистентност, съобщи СЗО.

Антимикробната резистентност (АМР) е способността на даден микроорганизъм да оцелява или да се размножава въпреки дадено антимикробно средство, което обикновено инхибира или убива този микроорганизъм.

Антибиотиците са неактивни срещу вируси, срещу които е необходима антивирусна терапия. И вирусът SARS-Cov-2, който е причинителят на Ковид-19, не е изключение.

Въпреки че само 8% от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали бактериални съпътстващи инфекции, изискващи антибиотици, трима от четирима или около 75% от пациентите са били лекувани с антибиотици „за всеки случай“, ако помогнат, макар да не са имали нужда от тях. Използването на антибиотици варира от 33% за пациентите в региона на Западния Тих океан до 83% в регионите на Източното Средиземноморие и Африка. Между 2020 г. и 2022 г. предписанията намаляват с течение на времето в Европа и Америка, докато се увеличават в Африка.

Най-високият процент на употреба на антибиотици е наблюдаван сред пациенти с тежък или критичен Ковид-19 със средна глобална стойност от 81%. При леки или умерени случаи има значителни разлики в различните региони, с най-голяма употреба в африканския регион (79%).

Изследването на СЗО установява, че антибиотиците с по-висок потенциал за резистентност са най-често предписвани в световен мащаб.

„Когато пациентът се нуждае от антибиотици, ползите често надвишават рисковете, свързани със странични ефекти или резистентност към антибиотици. Въпреки това, когато са ненужни, те не предлагат никаква полза, но представляват риск, а употребата им допринася за появата и разпространението на антимикробна резистентност“, каза д-р Силвия Бертаньолио, ръководител на отдела за наблюдение, доказателства и лабораторно укрепване на СЗО.

„Тези данни изискват подобрения в рационалното използване на антибиотици, за да се сведат до минимум ненужните негативни последици за пациентите и населението“, предупреди тя.

Като цяло употребата на антибиотици не е подобрила клиничните резултати при пациенти с Ковид-19. Но по-скоро антибиотиците може да са причинили вреда на хората без бактериална инфекция, в сравнение с тези, които не са получили антибиотици. Това подчертава спешната необходимост от подобряване на рационалното използване на антибиотиците, за да се сведат до минимум ненужните отрицателни последици както за пациентите, така и за населението, показват данните на СЗО.

Тези открития се основават на данни от Глобалната клинична платформа на СЗО за Ковид-19, която съхранява клинични данни от пациенти, хоспитализирани с Ковид-19. Изследването анализира данни от около 450 000 пациенти, приети в болници за Ковид-19 в 65 държави за период от 3 години – между януари 2020 г. и март 2023 г.

„Тези констатации подчертават важната необходимост от адекватно финансиране на усилията за подобряване на предписването на антибиотици в световен мащаб и са особено подходящи за обсъждане преди предстоящата среща на високо ниво на Общото събрание на ООН относно антимикробната резистентсност, която ще се проведе този септември“, каза д-р Юкико Накатани, зам.-генерален директор на СЗО.

Срещата на високо равнище на ООН относно антимикробната резистенстност ще събере глобални лидери, за да се ангажират със смекчаване на АМР в човешкото здраве, здравето на животните, хранително-вкусовата промишленост и околната среда, както и за насърчаване на политическо лидерство, финансиране и действия за забавяне на появата и разпространението на АМР, съобщи СЗО.

Още по темата: СЗО: Над 5 милиона души са получили нежелани реакции след ваксина срещу Ковид 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. WHO (World Hell Organization)
    Това е правилното наименование на една частна организация финансирана от държавите(сиреч от гражданите й) оглавявана от етиопски престъпник и управлявана от олигофрена ДебилГей.
    Ако на някой не му стана ясно, да му го нарисувам.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.