Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СЗО: „Необичаен“ скок на остър миокардит при бебета

Властите във Великобритания разследват „необичаен“ скок на остър миокардит, който е засегнал 15 бебета в Уелс и Англия и е убил поне едно, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Във вторник СЗО предупреди, че има увеличение на случаи на остър миокардит при новородени и кърмачета между юни 2022 г. и март 2023 г. в Уелс и Англия.

В съобщението се казва, че това е свързано с ентеровирусната инфекция, която рядко засяга сърцето.

Говорител на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство потвърди пред The Epoch Times, че 10 бебета са диагностицирани в Уелс и пет са диагностицирани в Англия.

СЗО заяви, че „въпреки че ентеровирусните инфекции са често срещани при новородени и малки кърмачета, отчетеното увеличение на миокардит с тежък изход при новородени и кърмачета, свързани с ентеровирусна инфекция, е необичайно“.

В същата болница (обхващаща региона на Южен Уелс) през предходните шест години „е идентифициран само още един подобен случай“.

СЗО оцени риска за общественото здраве като нисък, но добави, че в определени ситуации „може да е препоръчително да се затворят детските заведения и училища, за да се намали интензивността на предаване“.

Властите в Англия и Уелс в момента разследват нарастването на случаите.

Д-р Шамез Ладани, консултант педиатър в UKHSA, заяви пред The Epoch Times по имейл, че „като се има предвид по-високият от средния брой случаи в Уелс през есенно-зимните месеци при много малки бебета, UKHSA разследва ситуацията в Англия, за да види дали тук са наблюдавани подобни случаи и дали има някакви фактори, които водят до увеличаване на случаите.“

UKHSA не отговори на въпросите за изключване на всякакви връзки с ефектите на ваксината срещу Ковид.

Public Health Wales в началото на май обяви, че изследва клъстер от тежки ентеровирусни инфекции с миокардит, които се срещат при много малки бебета от региона на Южен Уелс.

Случаите са настъпили от юни 2022 г. с пик през ноември 2022 г., включващи бебета на възраст под 28 дни.

Десет бебета са развили миокардит в рамките на този клъстер. Едно бебе остава в болница, осем се лекуват като амбулаторни пациенти, а едно бебе е починало.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.