Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СЗО обяви край на пандемията

След повече от три години и близо 7 милиона починали по света (по данни на СЗО) Световната здравна организация обяви, че Ковид-19 вече не е глобална извънредна ситуация. Генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус официално понижи статута на болестта в петък, като същевременно подчерта, че тя остава „глобална заплаха за здравето“.

СЗО поясни, че макар „извънредната фаза“ да е приключила, хиляди хора все още умират всяка седмица от вируса. Решението за понижаване на нивото на тревога е взето след среща на експерти в четвъртък. СЗО за първи път определи Ковид-19 като пандемия през март 2020 г., когато вирусът се беше разпространил на всеки континент с изключение на Антарктида.

Докато болестта беше отнела само няколкостотин живота по това време, обявеяването на Ковид за пандемия доведе до безпрецедентни локдауни и ограничения върху движението и търговията, причинявайки икономически загуби. Оттогава в световен мащаб са регистрирани около 764 милиона случая, докато 5 милиарда души са получили поне една доза ваксина.

Докато повечето страни се отказаха от мерките си за контрол на пандемията, САЩ все още имат в сила извънредна ситуация за общественото здраве. Повече от 1,1 милиона души са починали с Ковид-19 в САЩ, повече, отколкото във всяка друга страна, според статистиката на СЗО.

По-рано тази седмица организацията обяви, че ръководителят на международната мисия, изпратена в Китай да разследва произхода на пандемията, е бил освободен от длъжност заради „непристойно поведение, свързано със сексуални намеци“. Питър Бен Ембарек твърди, че върху екипа му е упражняван политически натиск, включително извън Китай.

Още по темата: СЗО: Над 5 милиона души са получили нежелани реакции след ваксина срещу Ковид 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.