Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СЗО обяви край на пандемията

След повече от три години и близо 7 милиона починали по света (по данни на СЗО) Световната здравна организация обяви, че Ковид-19 вече не е глобална извънредна ситуация. Генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус официално понижи статута на болестта в петък, като същевременно подчерта, че тя остава „глобална заплаха за здравето“.

СЗО поясни, че макар „извънредната фаза“ да е приключила, хиляди хора все още умират всяка седмица от вируса. Решението за понижаване на нивото на тревога е взето след среща на експерти в четвъртък. СЗО за първи път определи Ковид-19 като пандемия през март 2020 г., когато вирусът се беше разпространил на всеки континент с изключение на Антарктида.

Докато болестта беше отнела само няколкостотин живота по това време, обявеяването на Ковид за пандемия доведе до безпрецедентни локдауни и ограничения върху движението и търговията, причинявайки икономически загуби. Оттогава в световен мащаб са регистрирани около 764 милиона случая, докато 5 милиарда души са получили поне една доза ваксина.

Докато повечето страни се отказаха от мерките си за контрол на пандемията, САЩ все още имат в сила извънредна ситуация за общественото здраве. Повече от 1,1 милиона души са починали с Ковид-19 в САЩ, повече, отколкото във всяка друга страна, според статистиката на СЗО.

По-рано тази седмица организацията обяви, че ръководителят на международната мисия, изпратена в Китай да разследва произхода на пандемията, е бил освободен от длъжност заради „непристойно поведение, свързано със сексуални намеци“. Питър Бен Ембарек твърди, че върху екипа му е упражняван политически натиск, включително извън Китай.

Още по темата: СЗО: Над 5 милиона души са получили нежелани реакции след ваксина срещу Ковид 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.