Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СЗО обяви предстояща пандемия от „болестта Х“: Въпросът не е „дали“, а „кога“

Човечеството трябва да бъде подготвено за „скок“ на нова болест, която ще се случи по един или друг начин. Това обяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус. Темата за бъдеща пандемия беше обсъдена на срещата на Световния икономически форум в Давос.

„Болестта Х получава много внимание… Но това не е новост, за първи път използвахме този термин през 2018 година… Има неизвестни болести, които могат да се появят, въпросът е „кога“, а не „дали“, каза той.

Участниците в дискусията „Подготовка за болестта Х“ обсъдиха необходимостта от мобилизиране на усилия за подготовка за бъдещи пандемии, както и инвестиране в глобални инициативи, които да гарантират, че здравните системи са подготвени за следващата пандемия. Въпреки че такава болест не се е появила и е хипотетична, на сайта на Световния икономически форум пише, че тя е потенциално 20 пъти по-смъртоносна от Ковид.

През 2018 г. СЗО добави „болестта Х“ към списъка си с приоритетни заболявания, за да ускори изследванията на патоген, който потенциално може да доведе до нова пандемия. Според бившия директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи „Х“ в името означава „изненада“.

През август миналата година правителството на Великобритания дори откри модерно съоръжение за изследване на ваксини срещу „болестта Х“, въпреки че тя не съществува и е само хипотеза.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. През есента на 2025 най-вероятно ще започне „пандемията СПАРС“. Причинита да го казвам е, че в интернет пространството изтече цял сценарий за САЩ за период от 2 години. Този път обаче включително ще се правят и циркове за обезщетение за нежелани реакции след ваксинация. Протест на „анти-антиваксъри“, които протестират срещу антиваксърите и т.н. Целия този цирк ще продължи 2 години с всичките простотии, които бяха при Ковид-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.