Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СЗО призова държавите да се запасят с лекарства срещу ядрено бедствие

Световната здравна организация актуализира списъка с лекарства, които препоръчва да се използват за лечение на излагане на радиация при ядрено бедствие, за първи път от 2017 г. насам, което според говорителката на СЗО Маргарет Харис е отнело повече от две години, за да се подготви.

Според д-р Мария Нейра, изпълняващ длъжността помощник-генерален директор на СЗО, е важно нациите да имат „готови доставки на животоспасяващи лекарства, които ще намалят рисковете и ще лекуват наранявания от радиация“.

„При радиационни извънредни ситуации хората могат да бъдат изложени на радиация в дози, вариращи от незначителни до животозастрашаващи. Правителствата трябва да предоставят лечение на нуждаещите се бързо“, каза Нейра.

Тези лечения „предотвратяват или намаляват излагането на радиация“ и се използват и за лечение, ако възникне такова облъчване.

Според СЗО много страни нямат необходимата готовност за извънредни ситуации. Сред „потенциалните сценарии“ за такива извънредни ситуации са аварии в атомни електроцентрали, медицински или изследователски съоръжения, докато се транспортират радиоактивни материали, и умишлено използване на такива материали със злонамерени намерения.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.