Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СЗО призова държавите да се запасят с лекарства срещу ядрено бедствие

Световната здравна организация актуализира списъка с лекарства, които препоръчва да се използват за лечение на излагане на радиация при ядрено бедствие, за първи път от 2017 г. насам, което според говорителката на СЗО Маргарет Харис е отнело повече от две години, за да се подготви.

Според д-р Мария Нейра, изпълняващ длъжността помощник-генерален директор на СЗО, е важно нациите да имат „готови доставки на животоспасяващи лекарства, които ще намалят рисковете и ще лекуват наранявания от радиация“.

„При радиационни извънредни ситуации хората могат да бъдат изложени на радиация в дози, вариращи от незначителни до животозастрашаващи. Правителствата трябва да предоставят лечение на нуждаещите се бързо“, каза Нейра.

Тези лечения „предотвратяват или намаляват излагането на радиация“ и се използват и за лечение, ако възникне такова облъчване.

Според СЗО много страни нямат необходимата готовност за извънредни ситуации. Сред „потенциалните сценарии“ за такива извънредни ситуации са аварии в атомни електроцентрали, медицински или изследователски съоръжения, докато се транспортират радиоактивни материали, и умишлено използване на такива материали със злонамерени намерения.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.