Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СЗО съобщи за нова епидемия от вирус убиец

Световната здравна организация (СЗО) се събра, за да обсъди ново огнище на силно инфекциозен вирус в Централна Африка, разглеждайки няколко кандидати за ваксина, които потенциално биха могли да спрат патогена, причиняващ хеморагична треска със смъртност до 88% – вируса Марбург.

Представители на СЗО проведоха спешна среща във вторник заради вируса, който сега се разпространява в Екваториална Гвинея, където вече девет души са загубили живота си от болестта от 16 заразени. СЗО обяви, че медицински експерти и предпазни средства ще бъдат изпратени в страната. Пробите ще бъдат донесени в лаборатория в Сенегал, за да се проследи произхода на новото огнище.

„Марбург е силно заразен. Необходима е спешна реакция, така че да спасим животи и да спрем вируса възможно най-скоро“, каза д-р Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Принадлежащ към същото семейство вируси като вируса Ебола, Марбург се счита за много опасен и е известно, че причинява форма на вирусна хеморагична треска, която води до кървене от носа, устата или други части на тялото. Други симптоми включват екстремна летаргия, дехидратация, гадене, повръщане, възпалено гърло и коремна болка.

Въпреки че  няма приета ваксина или антивирусна терапия за лечение на Марбург, СЗО съобщи, че в момента се оценяват редица потенциални лечения, включително кръвни продукти, имунни терапии и лекарствени терапии, както и множество кандидат-ваксини, подложени на изпитвания във фаза 1.

„Работим по 30-дневен план за реакция, при който трябва да можем да определим количествено какви са точните мерки и да определим количествено какви са точните нужди“, каза Джордж Амех, представител на СЗО в Екваториална Гвинея.

Въпреки че е известно, че Марбург има смъртност от около 50%, при миналите епидемии броят на починалите е бил по-висок. През 2004 г. вирусът порази Ангола и зарази 252 души; 90% от тях са загинали. Гана също съобщи за малка епидемия миналата година, въпреки че по това време бяха регистрирани само два смъртни случая.

Вирусът е кръстен на град в Германия, където е регистриран за първи път през 1967 година. Болестта е била причинена от заразени маймуни, пратени от Африка, и е предизвикала почти едновременни огнища в лаборатории в Марбург и Франкфурт, както и в Белград, Югославия, което е довело до общо седем смъртни случая.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.