Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

СЗО съобщи за нова епидемия от вирус убиец

Световната здравна организация (СЗО) се събра, за да обсъди ново огнище на силно инфекциозен вирус в Централна Африка, разглеждайки няколко кандидати за ваксина, които потенциално биха могли да спрат патогена, причиняващ хеморагична треска със смъртност до 88% – вируса Марбург.

Представители на СЗО проведоха спешна среща във вторник заради вируса, който сега се разпространява в Екваториална Гвинея, където вече девет души са загубили живота си от болестта от 16 заразени. СЗО обяви, че медицински експерти и предпазни средства ще бъдат изпратени в страната. Пробите ще бъдат донесени в лаборатория в Сенегал, за да се проследи произхода на новото огнище.

„Марбург е силно заразен. Необходима е спешна реакция, така че да спасим животи и да спрем вируса възможно най-скоро“, каза д-р Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Принадлежащ към същото семейство вируси като вируса Ебола, Марбург се счита за много опасен и е известно, че причинява форма на вирусна хеморагична треска, която води до кървене от носа, устата или други части на тялото. Други симптоми включват екстремна летаргия, дехидратация, гадене, повръщане, възпалено гърло и коремна болка.

Въпреки че  няма приета ваксина или антивирусна терапия за лечение на Марбург, СЗО съобщи, че в момента се оценяват редица потенциални лечения, включително кръвни продукти, имунни терапии и лекарствени терапии, както и множество кандидат-ваксини, подложени на изпитвания във фаза 1.

„Работим по 30-дневен план за реакция, при който трябва да можем да определим количествено какви са точните мерки и да определим количествено какви са точните нужди“, каза Джордж Амех, представител на СЗО в Екваториална Гвинея.

Въпреки че е известно, че Марбург има смъртност от около 50%, при миналите епидемии броят на починалите е бил по-висок. През 2004 г. вирусът порази Ангола и зарази 252 души; 90% от тях са загинали. Гана също съобщи за малка епидемия миналата година, въпреки че по това време бяха регистрирани само два смъртни случая.

Вирусът е кръстен на град в Германия, където е регистриран за първи път през 1967 година. Болестта е била причинена от заразени маймуни, пратени от Африка, и е предизвикала почти едновременни огнища в лаборатории в Марбург и Франкфурт, както и в Белград, Югославия, което е довело до общо седем смъртни случая.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.