Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тагарев: Бойната група на НАТО ще бъде разположена край Ямбол

Бойната група на НАТО ще бъде разположена край Ямбол, като численият състав, въоръжението, бойната и спомагателна техника на многонационалната бойна група е класифицирана информация. Това става ясно от отговора на министъра на отбраната Тодор Тагарев до депутата от ПП-ДБ Мирослав Иванов. Питането е дали се предвижда трайно установяване на военни сили на НАТО на територията на област Ямбол и в частност в базите в с. Безмер и с. Кабиле и съответно в какви срокове се очаква това да се случи.

Преди месец жители на Ямбол излязоха на протест срещу разполагането на силите на НАТО в района.

Отговорът на Тагарев на поставения въпрос гласи: Във връзка с поетите ангажименти от България като страна-домакин във войсковия район, който ще бъде избран за бъдещото разполагане на бойната група, се предвижда да бъдат изградени нови сгради и съоръжения, с цел разполагане на български и съюзни военни формирования.

В съответствие с нормативните изисквания за настаняване, осигуряване, обслужване, водене на полеви занятия и учения с военнослужещите от състава на българските и съюзните многонационални формирования се планира изграждането на битови сгради, специални и спомагателни съоръжения.

Предвижда се изграждане на паркова територия за съхранение и обслужване на машини. С тази модернизация ще бъдат осигурени по-добри условия за обучение, подготовка и настаняване на военнослужещите, което от своя страна би спомогнало за повишаване на привлекателността на военната професия сред младите хора, пише в отговора на Тагарев.

Инвестициите в инфраструктурата ще имат положителен ефект върху местната икономика чрез наемането на местни и регионални компании в процеса на строителството, поддръжката, снабдяването, както и други обслужващи функционирането на тези формирования дейности.

Това ще изиска наемането на повече хора с подходяща квалификация, разкриване на допълнителни работни места и и ще намали безработицата. Ще се повиши и паричната маса, която косвено ще се влива в местната и регионална икономика, пише в обяснението на МО.

Според Тагарев повечето натовски военни в Ямбол ще подобрят „условията за бизнес, което е предпоставка за икономически растеж и подобряване на жизнения стандарт“.

Разполагането на многонационални военни формирования на територията на България, както и провеждането на съвместни тренировки и учения, ще се отрази положително и за издигане престижа на военната професия и ще повиши привлекателността и желанието за служба в редовете на Българската армия, е обяснението на Тагарев.

Сроковете за пребиваване на съюзни военни формирования на българска територия във връзка с усиленото присъствие на НАТО в Югоизточния фланг на Алианса зависят от решенията, които се вземат на съюзно и национално ниво, пише министърът.

Още по темата: Тагарев иска още една американска военна база у нас в Черно море 

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.