Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тагарев иска още една американска военна база у нас в Черно море

Миналата седмица министърът на отбраната Тодор Тагарев си позволи да каже нещо, което мина почти незабелязано по медиите, но всъщност то имаше и продължава да има потенциала да предизвика тежък международен скандал, каза в декларация от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Тагарев си позволи да говори за това, че трябва да си помислим как да уплътним съюзническия военноморски потенциал в Черно море, като се създаде евентуална военноморска база на Съединените щати в България“, каза депутатът. – Искането на Тагарев представлява тежко нарушение на международното право, защото в момента Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., за режима на плаване през проливите Босфора и Дарданелите, забранява присъствието на чужди военни кораби, не на черноморските държави, за по-голям период от 21 дни.“

Костадинов подчерта, че Конвенцията от Монтрьо има важна цел, която обединява както черноморските държави, така и тези, които не са от Черноморския басейн – да не се допусне милитаризация на черноморския регион. Той обясни, че там ясно е определен режимът за преминаване през проливите. Костадинов смята, че този режим в момента дава легитимното право на всяка една черноморска държава да обяви за военна цел други военни кораби, които стоят повече от 21 дни на територията на акваторията на Черно море.

По думите му вкарването на каквито и да било военни кораби в акваторията на Черно море в момента не е проблем и американците го правят редовно, но те спазват Конвенцията от Монтрьо и на 21-ия ден най-късно техните кораби излизат от Черно море, след което влизат други. Костадинов заяви, че те правят т. нар. военноморска ротация, но с вкарването на постоянно разположен американски флот тук на практика Конвенцията ще бъде нарушена от страна на България, която е страната-домакин на американските военни.

По думите му в сегашната ситуация, в която в Черноморския басейн се води активна война, вкарването на какъвто и да било чужд военен флот – нечерноморски, наистина ще предизвика много сериозно напрежение.

Костадинов посочи, че искат да се обърнат към хората, които в момента управляват държавата ни, и да ги предупредят „да не си играят с огъня“. Това ескалира напрежението в Черно море и може да доведе до много сериозен военен конфликт, смята той.

В случай на нарушение на Конвенцията, страна по която са България, Румъния, Турция, Украйна, Русия и Грузия, всяка една от тези държави може да приеме кораба нарушител като легитимна военна цел. От държавите по конвенцията единствената, която има вероятност да реагира при такъв сценарий, е Русия. Ако американските кораби са в нашата акватория за повече от 21 дни, ние също ще станем такава цел на Русия, обясни Костадинов.

Още по темата: Тагарев: Независимо от забраната в конвенцията от Монтрьо, трябва да осигурим достъп на съюзниците ни до Черно море

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.