Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тагарев: Обмисляме как да допринесем за военната операция на САЩ в Червено море

Страната ни обмисля как може да допринесем за операцията на САЩ в Червено море. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев. Преди дни военният министър на САЩ Лойд Остин обяви, че САЩ започват военна операция „Пазител на просперитета“ срещу хутите в Червено море.

Йеменските хути обявиха, че ще спират всеки кораб, който пренася товари за Израел или е свързан с Израел. Те отвлякоха товарния кораб Galaxy Leader в Червено море, на който има двама българи – капитана и помощник-капитана. Бунтовниците обявиха, че ще го освободят, ако Израел спре бомбардировките над Газа и вдигне блокадата над палестинската територия. Хутите обещаха да се отнасят към членовете на екипажа му, които не са израелци, според принципите на исляма.

Още един кораб с българи – „Руен“, собственост на „Параходство Български морски флот“ – беше отвлечен в Арабско море. От българската компания отказаха да обявят кой стои зад отвличането, за да не застрашат живота на екипажа.

„В Червено море имаше инциденти, два кораба бяха овладяни, това няма как да не ни ангажира. САЩ обявиха предстояща операция, ние сме в контакт с нашите съюзници и с други страни, които имат интерес от стабилно безопасно корабоплаване в този регион и обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем към тази операция“, коментира Тагарев.

В операцията ще се включат 10 държави – Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Според Тагарев някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.