Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тагарев обяви вдигане на разходите за отбрана на 2% от БВП, колкото иска НАТО

В първия си работен ден като военен министър Тодор Тагарев обяви, че е получил гаранция от двете парламентарни групи на ГЕРБ и ПП-ДБ бюджетът за отбрана да стане 2% от БВП.

Това е искане на НАТО, но много държави-членки не заделят толкова, тъй като имат други приоритетни разходи. САЩ многократно са искали от партньорите си в НАТО да вдигнат бюджетите си за отбрана. Тагарев обеща това искане към България от НАТО и САЩ да бъде изпълнено.

Военният министър коментира и темата Украйна, като подчерта, че България ще продължи да оказва помощ на Киев, „за да гарантираме нашата сигурност“.

„Какво точно ще дадем зависи от много други неща – от реални потребности към този момент, от това, с което ние разполагаме към момента. Трябва да има разрешение от Народното събрание и точно така ще действаме – по прозрачен и ясен начин, както би трябвало да се действа в една парламентарна република“, посочи министър Тагарев.

„Сигурността и независимостта на Украйна са изключително важни, за да бъде сигурен целият ни регион години напред“, посочи още той.

На среща следващата седмица в базата Раймщайн в Германия, след като Киев отправи исканията си какви точно оръжия иска, ще стане ясно и какво точно ще даде България.

„Там ще добия по-ясна информация на конкретните към момента искания. Това е важно, защото нуждите се менят постепенно. Ще видим с какво можем да помогнем най-добре“, заяви новият военен министър.

Правителството назначи и заместник на Тагарев – полковник о.з. Станимир Георгиев. Той е завършил е специалност „Инженер по експлоатация и ремонт на свързочни и РТО средства“, както и магистърска степен „Инженер по радиоелектроника“ във ВВВУ „Георги Бенковски“.

Магистър е и по военно дело във Военна академия „Г.С Раковски“. Обучавал се в стратегически курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Полковник Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа – AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в постоянната делегация на България в НАТО като съветник по въпросите на отбраната и началник на служба по въпросите на отбраната. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развитие на отбранителните способности в дирекция „Инвестиции в отбраната“ на Международния секретариат на НАТО. Георгиев е дългогодишен служител на Министерството на отбраната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.