Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тагарев създава специализирани звена за борба с руската дезинформация в България

„Много съм притеснен за влиянието на Москва в България“, заяви новият военен министър Тодор Тагарев в интервю за белгийското списание „Политико“, като добави, че обмисля създаването на нови специализирани звена, които да се справят с руските дезинформационни наративи.

„Трябва да сме сигурни, че се противопоставяме ефективно на руската пропаганда, кампании за дезинформация и всякакви други влияния, които имаме в страната“, каза той.

„Руският посланик тук и някои други политически партии, влиятелни политици, те говорят с един и същи глас – и това не е гласът на нашите съюзници“, казва Тагрев пред „Политико“.

Самият Тагарев е работил като съветник в МО на Украйна през 2009, 2010 и 2011 г., съобщиха при новината за номинацията му за министър лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и бившият вътрешен министър Румен Петков.

Белгийското издание цитира Тагарев, който изтъква, че „страната се стреми да засили подкрепата си за усилията на ЕС да снабди Украйна с боеприпасите, от които се нуждае, за да продължи да се бие с войските на Москва“.

Министрите на отбраната на НАТО се срещат в Брюксел, за да обсъдят как да увеличат индустриалния капацитет на алианса за подкрепа на Украйна, както и способностите за отбрана в навечерието на ключовата среща на върха във Вилнюс следващия месец.

През май страните от ЕС  финализираха сделка за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март следващата година, като се съгласиха да дадат боеприпаси незабавно от собствените си запаси и държавите-членки да получат частично обезщетение за усилията си.

Те се споразумяха за 1 милиард евро за тази част от плана и още 1 милиард евро за съвместна схема за доставки, за да осигурят маршрути до Украйна и да попълнят запасите си. Европейската комисия също така предложи инициатива от 500 милиона евро за повишаване на способността на Европа да произвежда оръжия и да постигне тези цели.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.