Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тайно се бракуват оръжия от резерва на армията ни и се изнасят през трети страни за Украйна

Тайно се бракуват и изнасят оръжия от български бази през трети страни за Украйна. За това предупредиха от „Възраждане” на брифинг в парламента.

„Става дума за мирновременните и военновременните запаси. Става дума за запасите и резерва. Това е не само личен състав, хората, които могат да бъдат мобилизирани, но и техниката, боеприпасите и оборудването, което могат да бъдат използвани по време на война. В случая с този запас по закон може да се разпореждат Народното събрание, върховният главнокомандващ – президентът, Министерски съвет и Министерство на отбраната”, каза още Ивелин Първанов от „Възраждане”.

„При създалата се политическа ситуация през последните седмици, в тази мътна вода, която се появи, някои хора решиха да ловят риба. Определени кръгове, включвам и министър-председателят и министърът на отбраната, явно искат да засвидетелстват своето коленопреклонно отношение към нашите западни партньори и съюзници, които не ни третират като равноправна страна, и се опитват да направят нещо зад гърба на Народното събрание“, каза депутатът.

През последните месеци от отделни бази и от отделни военнослужещи получихме информация, че целенасочено се бракува и съкращава запасът от технически средства, с който разполагат нашите въоръжени сили. Т.е. една голяма част от тях, класифицирайки се като негодни, се отправят към трети страни, които снабдяват косвено Украйна. Тези средства се отклоняват и биват изнасяни от нашите бази”, добави Първанов.

„Неприятното в случая е, че тази карма лека-полека се връща към българския народ. Вчера излезе информация в медиите, че въоръжените сили на Украйна от десния бряг на Днепър са обстрелвали български селища, които се намират на левия бряг, около административния център Альошки на контролираната от Русия Херсонска област. Не можем да кажем какви са загубите, но становището на партия „Възраждане” е, че България трябва да е боеспособна и готова по всяко време“, коментира депутатът.

Трябва да сме готови да посрещнем сами предизвикателствата на съвремието. Затова са ни необходими по-големи запаси от всякакви технически припаси, да мотивираме личния състав – а виждате, че цялото ни общество е обзето от апатия. За да съществува България, за да ни има като държава и като нация, на първо място трябва да се грижим за нашата имунна система – въоръжените сили. Не можем да ги съкращаваме по какъвто и да е благовиден повод, официално наричан съюзнически ангажименти. Ние ангажименти към Украйна нямаме”, коментира Първанов.

Още по темата: Изпратихме 180 единици военна техника – самоходни гаубици 2С1 „Гвоздика“ и бронирани машини – на Украйна (ВИДЕО)

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.