Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Танкерите с нефт към “Росенец“ и Лукойл вече са военна цел за украинската армия

Киев обяви, че танкерите със суров петрол от Русия за Европа в Черно море са военна цел за Украйна. Това съобщи икономическият съветник на Володимир Зеленски Олег Устенко в интервю за Politico. Това означава, че танкерите в Черно море, които превозват суров петрол за „Лукойл“ от Новоросийск към терминала „Росенец“ край Бургас, също са легитимна военна цел на украинската армия

Пред белгийската медия Устенко обяви решението на Киев:

„Всичко, което руснаците превозват през Черно море, е наша легитимна военна цел.“ Устенко обясни, че този ход е отмъщение за оттеглянето на Русия от зърнената сделка през Черно море, която беше договорена с посредничеството на ООН между Москва и Киев.

Според Устенко западните компании вече трябва да осъзнават, че не може да има повече бизнес както обикновено с Русия.

„От правна и морална гледна точка е напълно неоправдано тези кораби да продължат да доставят руски петрол“, каза той.

Украйна обяви водите около черноморските пристанища на Русия за „военнорискова зона“ от 23 август „до второ нареждане“. Зоната включва големи руски пристанища като Новоросийск, Анапа, Геленджик, Туапсе, Сочи и Таман.

„Черно море вече се приема като по-опасно място за международно корабоплаване“, коментира Байрън Маккини, директор на S&P Global Market Intelligence. – „Много кораби просто не отиват в района. Застраховката почти не съществува. Там, където има застраховки, те са много високи и тепърва ще се увеличават.”

В събота руската федерална морска агенция Росморречфлот съобщи, че руски танкер Sig е бил ударен от украинските сили, докато е плавал близо до  Кримския полуостров.

„Танкерът получи удар в машинното си отделение вероятно в резултат на атака от морски дрон“, казаха служители.

Миналия месец Русия е транспортирала почти 59 милиона барела суров петрол, една трета от общия й износ, от стратегическото черноморско пристанище Новоросийск, според разузнавателната фирма Kpler. От тях 32 милиона барела са отишли ​​за страните от ЕС. Пристанището обработва и други горива като дизелово гориво, газьол и нафта в допълнение към зърното, предназначено за световния пазар.

Новоросийск е и мястото, където завършва нефтеният тръбопровод на Каспийския тръбопроводен консорциум, който доставя до 1,3 милиона барела на ден петрол от Казахстан, откъдето той се доставя до световните пазари.

В Новоросийск също се намира голяма военноморска база на Черноморския флот на Русия. Миналата седмица украински морски дрон удари и повреди руски военен десантен кораб „Оленегорский горняк“.

Близостта на военните до търговските пристанища може да увеличи риска за цивилните кораби, предупреди Алексис Елендер, стоков анализатор в Kpler.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.