Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Танковата“ коалиция се разпада: още две държави отказаха да дарят „Леопард 2“ на Украйна

Нидерландия и Дания няма да изпратят в Украйна основните си бойни танкове „Леопард 2“ германско производство, съобщи вестник „Ди Велт“, позовавайки се на правителствени служители в двете страни.

Новината идва в момент, когато поддръжниците на Киев се опитаха да сформират „танкова коалиция“ от страни, които биха снабдявали Украйна с достатъчно танкове срещу Русия.

Холандският премиер Марк Рюте заяви миналия месец, че правителството му обмисля закупуването на 18-те „Леопард 2“, взети на лизинг от Германия, и прехвърлянето им в Украйна. Тази опция обаче вече е отхвърлена, твърди Die Welt.

Дания и Нидерландия по-рано се съгласиха да финансират обновяването на танкове „Леопард 1A5“ от германските запаси, които ще бъдат дарени на Украйна. Това е по-стар модел и предшественик на „Леопард 2“.

Финландия има 200 броя „Леопард 2“, но уточняването на спецификата на участието на Хелзинки в коалицията е „все още непрекъснат процес“, цитира „Ди Велт“ думите на говорителя на правителството. „Уолстрийт джърнъл“ цитира високопоставен представител на НАТО този месец, който заяви, че Финландия вероятно ще прехвърли танковете едва след като официално се присъедини към НАТО.

На срещата на върха на поддръжниците на Украйна в Брюксел министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че коалиция от държави, включително Канада, Германия, Испания, Португалия, Норвегия, Дания, Холандия и Полша, работят за снабдяването на Киев с „Леопарди“. Германският министър на отбраната Борис Писториус обаче призна, че коалицията не се движи „толкова удивително, меко казано“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.