Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Търсят с европейски сателити хеликоптерa с иранския президент

Командващият армията на северната иранска провинция Източен Азербайджан съобщи, че е установено точното мястоположение на хеликоптера на президента Ебрахам Раиси. „В момента отиваме с всички въоръжени сили в този регион и се надявам да съобщим на хората добри новини“, каза генерал Асгар Аббас Гализаде, цитиран от иранските агенции Tasnim и IRNA. Преди минута от мястото на бедствието е получен сигнал от хеликоптера и мобилния телефон на един от членовете на екипажа.

Хеликоптерът, който е превозвал иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахян, е извършил твърдо кацане, според иранския вътрешен министър, и не може да бъде открит заради гъста мъгла и дъжд. Армията на Иран се включи в издирването.

Европейската комисия активира услугата за сателитно картографиране, за да подпомогне усилията за търсене, след искане за помощ от Иран, заяви европейският комисар по управление на кризи.

Службата за управление на извънредни ситуации „Коперник“ на Европейската комисия предоставя картографски продукти въз основа на сателитни изображения.

Комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич написа в социалната мрежа X/Twitter, че службата активира своята „услуга за картографиране заради инцидента с хеликоптерa“.

Червеният полумесец от своя страна отрече медийните съобщения за откриването на останките от хеликоптера на Раиси.

„Изследвани са три декларирани координатни точки, но до момента нищо не е намерено“, каза ръководителят на иранския Червен полумесец, цитиран от „Ал Джазира“.

Един от служителите на хеликоптера на Раиси и член на летателния екипаж са се обадили, след като хеликоптерът е претърпял инцидента, според Мохсен Мансури, заместник на президента по изпълнителните въпроси.

„Това беше обнадеждаващо. Това показва, че сериозността на инцидента не е била много висока, защото двама от хората, които са били на полета, са се свързали с нашите хора“, заяви служителят, който ръководи издирването на място.

Редица държави, сред които Русия, Турция и Саудитска Арабия, обявиха, че са готови да предоставят помощ в спасителната операция.

Инцидентът с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси беше свързан от мнозина с „ръката на Израел“. Журналистът Абас Джума от Техеран коментира, че почти всеки, с когото сега обсъжда ситуацията, „или е сигурен, или не изключва, че случилото се е дело на Израел, действащ чрез Баку“. Преди катастрофата на хеликоптера иранският президент и азербайджанският му колега Илхам Алиев участваха заедно в церемонията по въвеждане в експлоатация на водноелектрическите комплекси „Худаферин“ и „Гиз Галаси“.

„За да избегнем истерии, подчертавам, че това не е обвинение, няма доказателства. Просто ясна демонстрация на настроението в столицата на Ислямската република. Много хора почти приравняват Израел и Азербайджан тук“, отбеляза Джума.

Израел няма нищо общо с катастрофата на хеликоптера на иранския президент, съобщи израелският Канал 13, позовавайки се на официални лица.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.