Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ТЕЦ „Марица Изток 2“ може да спре работа след 1 юли

„На 1 юли ТЕЦ „Марица Изток 2″ вече няма да има ангажимент към Национална електрическа компания (НЕК) за производство на електроенергия. И при тази висока цена на емисиите, и при положение, че въобще трябва да се плащат емисии ТЕЦ 2 трябва да излезе на свободния пазар изцяло, което ще допринесе за това тя да спре да работи“. Това каза на пресконференция в Стара Загора председателят на КНСБ в ТЕЦ 2 и общински съветник в Общинския съвет на Стара Загора Деян Дяков.

Той прогнозира, че ако „икономическия модел не позволява работата на ТЕЦ-а, ръководството най-вероятно ще се наложи да спре работата на централата, защото ще изпаднат в една ситуация, в която ще управляват дружеството на един вид загуба, което е престъпление“.

Дяков посочи, че цената на електроенергията за киловатчас варира между 100-190 лева в зависимост от часовете на деня, а себестойността за произвеждане е около 130 лева без емисии, а със заплащане на вредни емисии е 350 лева.

„Ние нямаме икономически смисъл и модел как да работим“, коментира той. Синдикалният лидер обясни, че ТЕЦ 2 няма да съкращава персонал на 1 юли, нито след тази дата.

„Имаме уговорката с ръководството на централата при нас до края на 2024 година няма да има никакви сътресения“, каза още Деян Дяков. Той очаква повишаване на цената на тока за битовите потребители с около 20 на сто.

Дяков припомни, че на редовната сесия на Общинския съвет в Стара Загора през февруари беше приета декларация в защита на минно-енергийния комплекса.

В края на февруари ТЕЦ „Марица Изток 3“ излезе на свободния пазар и временно прекрати дейност, като обяви, че ще съкрати 1/3 от персонала или 150 служители. Компанията обяви, че ще строи фотоволтаичен парк.

Още по темата: Изнасяме въглища за ТЕЦ-овете в Сърбия и след това купуваме ток от тях, а нашите са на загуба заради „зелената сделка“ 

Източник:БТА
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.