Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Техническа грешка“ завишила тройно цените в договор за 328 млн. евро за храна за украинската армия

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов подаде оставка заради корупционния скандал с обществени поръчки, който разтърси политическите среди на страната. Министерството на отбраната (МО) на Украйна е подписало договор за доставката на храна на армията на силно завишени цени, но според военния министър завишаването на цените не е умишлено, а резултат на „техническа грешка“.

Шаповалов, който отговаряше за логистичната поддръжка на армията, подаде оставка след скандал с закупуването на храна на завишени цени.

Документи, публикувани от украинската медия ZN.UA разкриха, че министерството на отбраната е поръчало хранителни доставки на завишени цени за армията. Например министерството купува яйца по 17 гривни за брой, докато средната цена на яйце в Киев е около 7 гривни. Според ZN.UA договорът за доставка на храна за войници през 2023 г. възлиза на 13,16 милиарда гривни (328 милиона евро).

Министърът на отбраната Олексий Резников отхвърли завишените цени като „техническа грешка“ на изпълнителя, твърдейки, че „е направил грешка при прехвърлянето на данни от една таблица в друга“.

Министърът определи новината като „нищо друго освен манипулация“ и обяви разследване на службите за сигурност, за да разбере кой е изнесъл подробности за договора. Въпреки това Националното антикорупционно бюро на Украйна обяви, че разследва договора за кетъринг, преди журналистите да публикуват разследването си.

Тези разкрития идват като сериозен удар, тъй като властите в Киев се опитват да покажат, че нацията подобрява резултатите си по отношение на корупцията в опит да постигне напредък в процеса на присъединяване към ЕС.

„От Украйна, разбира се, се очаква да засили още повече борбата с корупцията, по-специално на високо ниво чрез проактивни и ефективни разследвания и достоверен опит в съдебните преследвания и присъди“, каза говорител на Европейската комисия, цитиран от белгийския вестник Politico.

Други високопоставени фигури от украинското правителство подадоха оставка или бяха уволнени тази седмица. Във вторник главният прокурор Андрий Костин уволни заместника си Олексий Симоненко, след като снимка на съпругата му в Инстаграм издаде ваканцията на зам.-главния прокурор в курорта Марабеля в Испания.

Президентът Володимир Зеленски също уволни Кирило Тимошенко, заместник-началник на кабинета си, въпреки че не беше посочена официална причина. Украинските медии съобщиха миналата седмица, че Тимошенко е в конфликт с други служители, включително неговия началник Андрий Йермак.

Заместник-министърът на инфраструктурата Васил Лозински също наскоро беше уволнен заради подкуп от 400 000 евро от фирма, участваща в търг за доставка на генератори за електричество. Също вече бившият свътник на Зеленски Олексий Арестович обяви, че в Украйна има вътрешна борба за власт.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.