Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Телекоми в ЕС предупреждават за прекъсване на мобилните мрежи при спирания на тока

Евентуалното прекъсване на тока в ЕС през зимата може да остави хората без стабилна мобилна връзка, тъй като съществуващите възможности за резервно захранване не са достатъчни, съобщи Ройтерс.

Телекомите могат да предприемат мерки като оптимизиране на трафика или модернизиране на оборудването до по-енергийно ефективни варианти, но вероятно ще се нуждаят от правителствена намеса, за да предотвратят прекъсвания на мобилните комуникации, съобщи информационната агенция.

„Ние сме малко разглезени може би в големи части на Европа, където електричеството е доста стабилно и добро“, каза експерт в сектора пред Ройтерс. „Инвестициите в тази сфера са може би са били по-малко, отколкото в някои други страни.“

Според анализа на Ройтерс Европа има около 500 000 кули за мобилни мрежи, повечето от които са оборудвани с резервни батерии, които могат да издържат до около 30 минути при прекъсване на тока.

Френският електроразпределител Enedis планира потенциални прекъсвания на електрозахранването до два часа, като спирането на доставките се разпределя между различни части на страната. Париж обеща да гарантира, че ключови потребители като болници и полицейски участъци няма да бъдат засегнати, но мобилните мрежи не са в списъка, според източници на Ройтерс.

Френската компания заяви пред агенцията, че редовните клиенти ще бъдат третирани еднакво. Служител на финансовото министерство обясни, че „не е лесно да се изолира мобилна антена“ от други потребители на електрическата мрежа.

Шведският телекомуникационен регулатор PTS заяви, че се подготвя за възможни извънредни ситуации чрез закупуване на транспортируеми базови станции. Германският Deutsche Telekom възнамерява да използва дизелови генератори, за да се справи с прекъсванията. Ръководителят на италианската телекомуникационна група Астел Масимо Сарми заяви в интервю за Ройтерс, че неговата група иска правителството да изключи мобилните мрежи от планираните квоти за електропотребление.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.