Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Терорист от ИДИЛ влязъл у нас с фалшив украински паспорт

В България е задържан мъж, издирван чрез Интерпол от Казахстан заради активно членство в международната терористична организация „Ислямска държава в Ирак и Сирия“ (ИДИЛ), съобщиха от Окръжна прокуратура – София.

Мъжът е на 60 години, казахстански гражданин, с инициали К.Б. Той е задържан за постоянно в ареста.

От прокуратурата съобщават, че през 2015 г. К.Б. заминал от Казахстан за Сирия, където е преминал през курс на бойно обучение във военен лагер на терористичната организация на границата между Турция, Ирак и Сирия. Участвал е във въоръжени акции против законните сирийски и иракски власти. Пропагандирал, привличал съмишленици и участвал в „свещен джихад“.

По данни на съдебните власти в Казахстан мъжът е извършвал престъпните действия от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat.

Първоначално мъжът е бил задържан на 07.05.2023 г. при гранична проверка, по време на която се представил с имената М.О., използвайки подправен украински паспорт, допълват от прокуратурата.

Самоличността му е била разкрита по резултати от обобщени изводи от негови изявления, направена лицева идентификация, включително и по снимков материал, споделен в системата на Интерпол, и експертна справка.

Случаят е бил докладван на Районна прокуратура – Костинброд, която го привлече в качеството на обвиняем за извършено документно престъпление и задържа за срок до 72 часа.

Впоследствие в Окръжна прокуратура – София е постъпило постановление на Върховната касационна прокуратура за предприемане на действия по реда Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Той е обявен за международно издирване и временно задържане с цел последваща екстрадиция с оглед провеждане на наказателно производство. Предстои да се проведе съдебно производство по екстрадицията на казахстанския гражданин.

Екстрадиционното производство спрямо К.Б. продължава под надзора на Окръжна прокуратура – София.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.