Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Терорист от ИДИЛ влязъл у нас с фалшив украински паспорт

В България е задържан мъж, издирван чрез Интерпол от Казахстан заради активно членство в международната терористична организация „Ислямска държава в Ирак и Сирия“ (ИДИЛ), съобщиха от Окръжна прокуратура – София.

Мъжът е на 60 години, казахстански гражданин, с инициали К.Б. Той е задържан за постоянно в ареста.

От прокуратурата съобщават, че през 2015 г. К.Б. заминал от Казахстан за Сирия, където е преминал през курс на бойно обучение във военен лагер на терористичната организация на границата между Турция, Ирак и Сирия. Участвал е във въоръжени акции против законните сирийски и иракски власти. Пропагандирал, привличал съмишленици и участвал в „свещен джихад“.

По данни на съдебните власти в Казахстан мъжът е извършвал престъпните действия от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat.

Първоначално мъжът е бил задържан на 07.05.2023 г. при гранична проверка, по време на която се представил с имената М.О., използвайки подправен украински паспорт, допълват от прокуратурата.

Самоличността му е била разкрита по резултати от обобщени изводи от негови изявления, направена лицева идентификация, включително и по снимков материал, споделен в системата на Интерпол, и експертна справка.

Случаят е бил докладван на Районна прокуратура – Костинброд, която го привлече в качеството на обвиняем за извършено документно престъпление и задържа за срок до 72 часа.

Впоследствие в Окръжна прокуратура – София е постъпило постановление на Върховната касационна прокуратура за предприемане на действия по реда Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Той е обявен за международно издирване и временно задържане с цел последваща екстрадиция с оглед провеждане на наказателно производство. Предстои да се проведе съдебно производство по екстрадицията на казахстанския гражданин.

Екстрадиционното производство спрямо К.Б. продължава под надзора на Окръжна прокуратура – София.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.