Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тези 18 американци са по-богати от страната си

31 милиардери, 18 от които – американци, в момента са по-богати от Министерството на финансите на САЩ, което към днешна дата има 38,8 милиарда долара в брой, става ясно от Индекса на милиардерите на „Блумбърг“. Той оценява богатството на 100-те най-богати хора на планетата. Оказва се, че 1/3 от тях имат повече пари, отколкото в държавната хазна на САЩ.

Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че ако лимитът на заемите не бъде повишен до 5 юни, страната ще обяви дефолт по дълговете си за първи път в историята, изпращайки шокови вълни през световната икономика.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg 18 американци всъщност са по-богати от страната си, включително главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, основателят на Amazon Джеф Безос, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и съоснователят на Oracle Лари Елисън. Лари Пейдж и Сергей Брин от Google също могат да твърдят, че са по-богати от страната си, както и семейство Уолтън, което стои зад Wal-Mart.

Бернар Арно, френският главен изпълнителен директор на луксозния конгломерат LVMH, измести Мъск от първото място след придобиването на Twitter от Мъск за 44 млрд. долара, за което той призна, че не е „финансово умно“.

Докато президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти постигнаха предварителна сделка за повишаване на тавана на дълга през уикенда, чийто текст беше публикуван в неделя и вероятно ще бъде гласуване в сряда в Камарата на представителите, мнозина и в двете партии повдигнаха възражения срещу някои части от споразумението.

Ако лимитът на дълга не бъде повишен до 5 юни, Министерството на финансите няма да може да поеме предвидените за тази седмица ангажименти за разходи в размер на 92 милиарда долара, което ще го принуди да избере кои задължения да изпълни.

Икономическите експерти очакват, че ще даде приоритет на лихвените плащания по огромния си дълг от 31,8 трилиона долара, което означава, че всички нелихвени плащания – обезщетения като социално осигуряване или Medicaid, вероятно ще спрат.

Агенциите за кредитен рейтинг Fitch и Morningstar поставиха ААА рейтинга на страната под въпрос.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.