Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

The Telegraph: 100 000 украинци могат да бъдат изгонени от Великобритания

Повече от 100 000 украинци са изправени пред изгонване от Великобритания, съобщи британският вестник The Telegraph.

Повече от половината украинци, които отидоха във Великобритания по схемата за презаселване на бежанци, ще трябва да напуснат до септември 2025 г., освен ако правителството не действа сега, за да им даде дългосрочна „яснота“, заявиха няколко консервативни членове на парламента и неправителствени организации.

Около 182 100 украинци са пристигнали във Великобритания от февруари 2022 г. насам, използвайки програмата „Семейна схема и домове“ за Украйна, създадена, за да им позволи тригодишен престой. Тъй като не се вижда краят на конфликта и повечето от разселените не желаят да се върнат, парламентаристите призовават правителството на Риши Сунак да направи нещо.

„Тъй като някои имат деца в училище, трябва да можем да им позволим да планират“, каза Боб Сийли, депутат от торите, който е съпредседател на парламентарната група на всички партии за Украйна, призовавайки „Даунинг стрийт“ 10 да даде на украинците „важна яснота“.

Сър Робърт Бъкланд, който беше министър на правосъдието в кабинета на Борис Джонсън, призова за предоставяне на украинците на по-постоянен статут. Той каза, че схемите, създадени за „особено спешна и безпрецедентна ситуация“, изискват „по-нататъшен отговор“.

Бъкланд каза, че може да има някакъв вид споразумение с „по-висока степен на сигурност“, което няма да вклюва обаче пълно гражданство.

Проучване на Службата за национална статистика през юли показа, че около половината от украинските възрастни възнамеряват да останат жители на Обединеното кралство, дори ако стане безопасно да се върнат.

Кейт Браун, ръководител на благотворителната организация Reset, посочи, че разселените украинци са „започнали да възстановяват живота си тук“, да учат английски и да получават работа. Reset работи с правителството по схемата „Домове за Украйна“.

„Инфраструктурата в Украйна е напълно унищожена“, каза Стан Бенеш, управляващ директор на базираната във Великобритания благотворителна организация „Опора“ в подкрепа на украинската имиграция. Дори ако Украйна спечели, каза той, „няма да има достатъчно ресурси“, ако всички се върнат.

„Така че в известен смисъл е почти по-добре, ако това е по-бавна или по-целенасочена възвръщаемост на онези, които, след като е безопасно, искат да се върнат“, каза той.

Говорител на вътрешното министерство заяви пред The Telegraph, че правителството ще държи схемите „под наблюдение“, ако трябва да бъдат разширени „в съответствие с развитието на ситуацията в Украйна“.

Около 8,6 милиона украинци, напуснали страната поради конфликта, не възнамеряват да се върнат, съобщи през юни киевска неправителствена организация Украински институт за бъдещето (UIF). В последния доклад на UIF се отбелязва, че Украйна е била в низходяща демографска спирала по време на Майдана през 2014 г., като е загубила почти 7 милиона жители след обявяването на независимостта през 1991 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.