Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

The Telegraph: Украинската контраофанзива се проваля и причната не е липсата на въздушна сила

Украинската контраофанзива се проваля и причината за това не е липсата на въздушна сила, пише британският вестник The Telеgraph.

Според Ричард Кемп, автор на статията, който е служил като полковник в британската армия, Украйна няма значим пробив в контраофанзивата си през последните шест седмици, което задава въпроса дали някога ще успее.

Руският президент Владимир Путин заяви по време на разговори с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург, че украинската контраофанзива се е провалила.

В петък съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че е преждевременно да се съди за резултата от контраофанзивата на Киев, добавяйки, че макар да губят „значителен“ брой войници, украинските сили все още имат „значителни“ резерви, които да разположат в битка.

Кемп пише в The Telegraph, че в сравнение с украинските пробиви през миналата година в Херсон и Харков, руските сили този път „не отиват никъде“, мобилизирайки войските си и подготвяйки огромни отбранителни линии.

Кемп смята, че Зеленски е изправен пред една възможност: нанасяне на пълни фронтални удари срещу добре укрепени места, подобно на Западния фронт през Първата световна война, където окопните линии са се простирали от Швейцария до морето в продължение на четири години, без решителен пробив. Това, отбелязва той, ще остави Киев изложен на промени в западната подкрепа, особено ако Тръмп бъде преизбран или ако Европа се умори.

Авторът поставя въпроса дали украинските войски наистина са готови да атакуват по този начин „военно, политически и финансово“ в продължение на месеци или години.

Руските бункери са описани като „едни от най-обширните системи за военна отбрана, наблюдавани по света“ от Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Пейзажът на юг, който изглежда е акцентът на контраофанзиват на Киев в момента, е предимно открита земеделска земя с малко защитени подходи, което прави изненадата, жизненоважен аспект в конфликта, почти невъзможен, изостряйки бойната слабост на Киев.

Кемп подчертава, че Украйна е превъзхождана числено във всеки военен аспект и страда от тежка липса на бронирани машини. Много доставени от НАТО танкове и бойни машини на пехотата бяха унищожени по време на ранните сондажни операции, поради което по-голямата част от останалите активи се задържат, за да се сведат до минимум по-нататъшните жертви.

Въпреки че някои в Киев обвиняват за военната слабост липсата на въздушна помощ, позовавайки се на нежеланието на западните партньори да доставят изтребители F-16 (въпреки че Великобритания вече обеща да обучава пилоти), Кемп отбеляза обаче, че това няма да облекчи спешните опасения на Украйна.

Месеците на обучение и прехвърляне на самолети не са единственият проблем, тъй като Кемп подчертава, че въздушната сила не е „магически куршум“.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили по-рано заяви, че Русия има „1 000 изтребителя от четвърто поколение. Ако ще се състезавате с Русия във въздуха, ще ви трябват значително количество изтребители от четвърто и пето поколение“.

Британският полковник заключава, че потенциалът на Украйна да има успех зависи от способността й да предприема фронтални атаки. Тази концепция е критикувана от военните стратези, които с право възприемат достойнствата на „косвения подход“ – атакуване на линии с най-малко съпротивление, преди да атакуват по-слаби укрепления на фронтовата линия. Въпреки това, като се има предвид ситуацията в Киев, Кемп уточнява, че „няма привилегията да философства“ и смята, че фокусът върху „мръсната сухопътна война, а не върху небесните мечти“ е единствената надежда на Украйна за победа.

От своя страна украинският генерал Сергей Кривонос заяви, че руските сили имат по-голямо предимство във войната от украинските, тъй като притежават много по-сложна бойна техника.

В интервю за PryamiyTV Кривонос призна, че руската армия има забележителен опит и че нейната държава напълно осигурява всички нужди на своята армия, оплаквайки се, че в Украйна те имат „големи провали“ в този контекст.

Генералът продължи да уточнява, че основният проблем е високото ниво на корупция в Украйна, предизвиквайки скандали в страната почти всяка седмица, като заяви, че Киев „прахосва и без това ограничените си ресурси напразно“.

През юни Украйна заяви, че нейните сили продължават с контраофанзивата, но се борят да противодействат на руската въздушна и артилерийска сила, която възпрепятства настъплението им на изток и юг.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.