Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тошко Йорданов: „Страйкърите“, които купуваме за 2,5 млрд. лв., гърмят като пуканки на фронта в Украйна

„Страйкърите“ гърмят като пуканки на фронта в Украйна. Това каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов по повод проекта за закупуване на американски бронетранспортьори „Страйкър“ за нуждите на българската армия.

Поводът за коментара му беше изказване на военния министър Тодор Тагарев. Той поиска парламентът веднага да одобри сделката за американските „Страйкър“-и.  Ако се чака одобрението на пленарна зала след местните избори, има опасност от забавяне с проекта, каза Тагарев. Първите машини се очаква да пристигнат в България след 2 г. – през 2025 г.

„Тагарев е вреден. Просто е вреден. За тези същите „Страйкъри“ си направете труда да видите какво се случава на фронта в Украйна. Съжалявам, но дадоха стара бойна техника на украинците, а сега гърмят като пуканки“, заяви Йорданов.

„Първо се прави опит да се купят бронетранспортьори без обществена поръчка, т.е. без състезателен елемент. Второ, имаше такива търгове, всички цени са по-ниски от това, което в момента се иска да се плати за тези бронетранспортьори. Трето, това са бронетранспортьори, които излизат от въоръжение от американската армия. Те ги изтеглят от въоръжение и вкарват нови модели“, каза още Йорданов.

Делян Пеевски също коментира думите на Тагарев, като заяви, че ако военният министър си позволява да казва на парламента какво да прави, да си подава оставката.

На 21 септември кабинетът одобри Проект за инвестиционен разход за закупуване на 198 бойни и спомагателни машини от САЩ за 2,5 милиарда лева. 183 от тях са от фамилията „Страйкър“. Правителственото решение беше прието неприсъствено.

Още по темата: Тагарев иска да купи стар модел „Страйкър“ от САЩ с над 1 млрд. лева по-скъпо

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

  1. Това че тези гърмят като пуканки не би трябвало да ни притеснява. Нашите които ще купим ще са на лист хартия“ проект“ и най-много да се запалят някъде, няма да гръмнат. Купувайте смело, народа плаща!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.