Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тошко Йорданов уличи БТВ в лъжа: България е признала Палестина за държава преди 36 г.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов опроверга лъжата на БТВ в предаването „Лице в лице“. Според водещата Цветанка Ризова България не е признала палестинската държава. Тошко Йорданов отвърна, че не само, че сме я признали, но Палестина има и посолство у нас.

Водещата обаче настоя, че това не е вярно и че тогава ние трябва да сме „световно изключение“.

Справка показва, че България изобщо не е „световно изключение“, тъй като Палестина е призната за държава от 139 от 193-те държави членки на ООН. Преди дни Испания, Норвегия и Иралндия също признаха палестинската държава.

Видеото със спора между двамата бързо стана популярна тема в социалните мрежи. Коментатори публикуваха снимки на палестинското посолство в София за сведение на журналистите, които не знаят, че през 1988 г. България признава държавата Палестина.

Тошко Йорданов уличи БТВ в лъжа: Признали сме държавата Палестина преди 36 г.
Палестинското посолство в София

Ето какво пише на сайта на българското министерство на външните работи за историята на дипломатическите отношение между България и Палестина:

Република България поддържа официални връзки с Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която е призната от международната общност за законен представител на палестинския народ, от февруари 1973 г.

Организацията откри свое бюро в София през 1974 г. През ноември 1988 г. българското правителство признава с декларация обявената от ООП Държава Палестина. През декември същата година е подписан протокол с ООП, съгласно който палестинското представителство в София получи статут на посолство.

Република България придава значение на отношенията си с Палестина, както в контекста на желанието си да развива двустранните си отношения с палестинската страна във всички области от взаимен интерес, така и водена от желанието си да допринесе за намирането на трайно и справедливо решение на Близкоизточния мирен конфликт. Република България е убедена, че единственият начин за подобно решение на конфликта е посредством създаването на независима и демократична палестинска държава.

Водена от стремежа си да провежда балансирана политика по отношение на конфликта, българската страна се придържа към установената дипломатическа практика на останалите държави членки на ЕС, която предвижда посещения в Палестина наред с посещения в Държавата Израел. На 22 март 2018 г. президентът на Република България Румен Радев посети Рамалла и проведе среща с палестинския президент Махмуд Аббас, Министър-председателят на Република България Бойко Борисов бе на официално посещение в Палестина на 14 юни 2018 г., където проведе разговори с палестинския министър-председател Рами Хамдалла. По време на посещението бе подписана Спогодба за сътрудничество между Министерството на образованието и науката на Република България и палестинското Министерство на образованието и висшето образование. През септември 2019 г. бе осъществена визита на министъра на външните работи и експатриатите на Палестина д-р Рияд ал-Малики в София.

По ред обективни причини търговско-икономическите връзки между двете страни са сравнително слабо развити.

Страната ни отпуска средства за палестинските бежанци основно по линия на Агенцията за бежанците към ООН (UNRWA). През 2023 г. финансовият принос на България за дейността на UNRWA бе удвоен в сравнение с 2022 г., като достигна 100 000 евро.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

4 COMMENTS

 1. Мисирките от големите медии са със знание на ниво 4-ти клас, с кръгозор на слугинчета от село, но са със самочувствието едва ли не на водачи на народа.
  Тъпи надути празноглави пуйки, докопали се до екрана с проститутския си слугинаж.

  https://youtube.com/watch?v=TqGYWNjCCcg

 2. SHAME ON YOU !!!!
  HOW IT IS POSSIBLE THIS WOMAN TO BE A JURNALIST????

  GO AND DO SOME OTHER JOB

  PUPPET

 3. Според информация от страницата на ЕК за периода 2021-2024 г. на Палестина са предоставени евросредства в размер на 1.177 млрд.евро.

  The EU’s multi-annual financial allocation for Palestine under the European Joint Strategy 2021-2024 amounts to €1.177 billion.

  https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/european-neighbourhood-policy/countries-region/palestine_en#:~:text=The%20EU's%20multi%2Dannual%20financial,amounts%20to%20%E2%82%AC1.177%20billion.&text=The%20EU%20is%20helping%20the,servants%20in%20the%20West%20Bank.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.