Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Това е „Пърл Харбър“ за Израел и провал на цялата система: бивш военен говорител на Тел Авив

Бившият говорител на израелската армия Джонатан Конрикус обобщи какво означава изненадващата атака на „Хамас“ за Израел, наричайки я израелският „Пърл Харбър“.

„Цялата система се провали. Това не е само един компонент. Това е цялата отбранителна архитектура, която очевидно не успя да осигури необходимата защита за израелските цивилни „, каза той пред CNN за изненадващата инвазия на палестинските бойци от Газа, които успяха да проникнат незабелязано в Израел и да отвлекат десетки израелски войници. „Това е момент от типа на Пърл Харбър за Израел, където имаше реалност до днес, а след това ще има реалност след днес.“

Според “Вашингтон Пост“, до днес Октомврийската война през 1973 г. се смяташе за „най-големия провал на разузнаването в историята на Израел, тъй като египетските и сирийските сили убиха хиляди израелски войници при израелска атака“. Днешната палестинска операция „Потопът Ал-Акса“ обаче върна Израел по тъмен път, оставяйки израелците да се чудят как армията им „е могла да бъде хваната толкова неподготвена“.

„Вашингтон Пост“ цитира Узи Даян, бивш заместник-началник на щаба на израелската армия, който казва, че „нападението на „Хамас“ отразява провал на всички нива на израелското ръководство“, добавяйки, че израелските сили за сигурност са „се провалили с основна задача“.

Боевете продължават, тъй като палестинските военни групировки „Хамас“ и „Ислямски джихад“ контролират части от южната територия и дори военни постове в Израел.

Нетаняху и неговият кабинет сега трябва да обмислят това, което със сигурност ще бъде високорискова спасителна операция и потенциално наземно нахлуване на територията на Газа.

Израелският премиер, който обяви „положение на война“ и извика военни резервисти, обеща „да се бори с „Хамас“ до горчивия край“. Той каза на палестинците в Газа, които са под израелска сухопътна, въздушна и морска блокада, незабавно да напуснат територията.

Израелската армия предприе масирани бомбардировки и ракетни атаки по жилищни квартали в Газа, като прекъсна и електрозахранването.

Израелските атаки сринаха жилищни сгради с гигантски експлозии, включително 14-етажна жилищна сграда, в която имаше десетки апартаменти, както и офиси на Хамас в центъра на Газа. Пететажна сграда също беше превърната в пепел, според агенция Асошиейтед прес.

Газа е един от най-гъсто населените райони в света с население от над 2,3 милиона души, живеещи на площ от 365 кв. км, което прави 6 507 души на един кв.км.

Ивицата Газа е и най-големият затвор от отворен тип в света, тъй като е блокиран от всички страни – от Израел и Египет, а палестинците нямат право свободно да минават границите и да получават помощи и стоки, без специално разрешение. Затова през годините те са прокопали подземни тунели, през които внасят стоки в Газа и минават границите.

„Хамас“ обяви, че много от израелските пленници в момента са в подземни тунели и Израел не може да стигне до тях, за да ги освободи. Ако бомбардира тези тунели, ще убие гражданите си, които са в плен.

Според израелската медия Haaretz 250 израелци са убити, а 1 590 са ранени. Според здравното министерство в Газа убитите палестинци до момента са 313, сред които 20 деца, а ранените – 1 990.

Американският президент Джо Байдън обяви пълна подкрепа на Израел, а Иран – на плаестинците в Газа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.