Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Това „щадящо климата“ гориво е толкова токсично, че може да причини рак в 1 на 4 души (ДОКУМЕНТИ)

Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) даде зелена светлина на рафинерията на Chevron за създаване на гориво от изхвърлени пластмаси като част от „щадяща климата“ инициатива за насърчаване на алтернативите на петрола. Според документи на EPA, получени по Закона за достъп до информация от неправителствената организация ProPublica, производството на едно от тези „екологични“ горива може да отделя замърсяване във въздуха, което е толкова токсично, че 1 от 4 души, изложени на него през целия им живот, може да получи рак.

„Този вид риск е крайно неприемлив“, коментира Линда Бирнбаум, бивш ръководител на Националния институт по екологични здравни науки пред ProPublica. – „Не можеш да разрешиш това.“

Този риск е 250 000 пъти по-голям от нивото, което обикновено се счита за приемливо от отдела на EPA, който одобрява нови химикали. Chevron все още не е започнала да произвежда това реактивно гориво, заявиха от EPA.

ProPublica са помолили Мария Доа, учен, който е работил в EPA в продължение на 30 години, да прегледа документа, разкриващ риска. Доа, която преди e ръководила отдела, който управлява рисковете, породени от химикали, е била толкова разтревожена от заплахата от рак, че първоначално е предположила, че това е печатна грешка. „EPA не трябва да допуска тези рискове в Паскагула (рафинерията на Chevron – б.р.) или където и да било“, каза Доа, която сега е старши директор на химическата политика във Фонда за защита на околната среда.

Говорител на EPA коментира, че изчислението на риска от рак е „много консервативна оценка с висока несигурност“, което означава, че правителството е сгрешило в предпазливостта при изчисляването на такъв висок риск.

Съгласно федералния закон EPA не може да одобрява нови химикали със сериозни рискове за здравето или околната среда, освен ако не измисли начини за минимизиране на опасностите. И ако EPA не е сигурна, законът позволява на агенцията да поръча лабораторни тестове, които биха изяснили потенциалните вреди за здравето и околната среда. В случая с тези нови горива на пластмасова основа агенцията не е направила нищо от предвиденото в закона. При одобряването на самолетното гориво EPA не е изискала лабораторни тестове, мониторинг на въздуха или контрол, които биха намалили отделянето на причиняващите рак замърсители или излагането на хората на тях.

През януари 2022 г. EPA обяви инициативата за рационализиране на одобрението на петролните алтернативи.  Това, според прессъобщението на EPA,  е „част от действията на администрацията на Байдън-Харис за справяне с климатичната криза„. Програмата одобрява нови горива, произведени от пластмаси, въпреки че самите те са на петролна основа и допринасят за отделянето на парникови газове, които според същата тази администрация затоплят планетата и водят до климатичните промени.

Въпреки че не се споменава за изхвърлени пластмаси в прессъобщението или в описанието на програмата на уебсайта на EPA, говорител на агенцията заяви, че инициативата обхваща и горива, произведени от отпадъци. 16 от 34-те горива, одобрени досега по програмата, са направени от отпадъци. Говорителят не каза колко от тях са направени от пластмаса и заяви, че такава информация е поверителна.

Всички горива на основата на отпадъци са предмет на заповеди за съгласие, документи, които EPA издава, когато установи, че нови химикали или смеси могат да представляват „неразумен риск“ за човешкото здраве или околната среда. В документите са посочени тези рискове и указанията на агенцията за тяхното смекчаване.

Но агенцията отказва да разкрие информация за горивата на базата на отпадъци, дори техните имена и химически структури. Запазвайки тази информация в тайна, EPA цитира законова разпоредба, която позволява на компаниите да претендират за поверителност на всяка информация, която би дала предимство на техните конкуренти на пазара.

Независимо от това, ProPublica публикуваха заповед за съгласие, която обхваща дузина горива на Chevron, направени от пластмаси. Въпреки че EPA е редактирала в черно множество абзаци, включително имената на химикалите, този документ показва, че горивата, които Chevron планира да направи в рафинерията си в Паскагула, представляват сериозни рискове за здравето, включително проблеми с развитието при деца, рак и увреждане на нервната система, репродуктивната система, черния дроб, бъбреците, кръвта и далака.

Рискът от рак от 1 на 4 души от дишането на емисиите от самолетното гориво на Chevron е по-висок дори от риска от рак на белия дроб през целия живот за пушачите.

В имейл говорителят на Chevron Рос Алън пише: „Неправилно е да се каже, че има риск от рак в 1 на 4 души от емисиите от димните комини.“ Компанията не е съгласна с този „изказ“, макар че данните са от документ, подписан от мениджър на Chevron в рафинерията в Паскагула. Документът определя количествено риска от рак през целия живот от вдишването на въздух, замърсен с това гориво, като 2,5 ракови заболявания при 10 души, което се равнява на 1 на 4 души.

Отделът на EPA, който преглежда нови химикали, обикновено ограничава риска от рак от замърсител на въздуха до 1 случай на рак на 1 милион души. Агенцията също така изчислява в документа, че замърсяването на въздуха от едно от горивата се очаква да причини 7,1 ракови заболявания на всеки 1000 работници – повече от 70 пъти над нивото, което EPA обикновено счита за приемливо за работниците.

Освен че са опасни за здравето, тези горива от пластмаси са в някои отношения дори по-лоши за климата, отколкото просто да се правят директно от изкопаеми горива. Над 99% от цялата пластмаса се добива от изкопаеми горива като въглища, петрол и природен газ чрез процес на полимеризация или поликондензация. За производството на гориво от пластмаси се използват допълнителни изкопаеми горива за генериране на топлина, която ги превръща в нефтохимикали, които могат да се използват като гориво.

Документите, получени по Закона за достъп до информация, показват, че Агенцията за опазване на околната среда е одобрила и компонент от корабно гориво, направено от изхвърлена пластмаса. Формулата за риск на агенцията определя този компонент като толкова опасен, че всеки, изложен на веществото непрекъснато през целия му живот, се очаква да развие рак.

Настоящи и бивши учени от EPA заявиха, че нивото на заплаха е нечувано. Това е милион пъти по-високо от това, което агенцията обикновено счита за приемливо за нови химикали и шест пъти по-лошо от риска от рак на белия дроб от цял живот тютюнопушене.

Федералният закон изисква EPA да извършва прегледи на безопасността, преди да допусне нови химически продукти на пазара. Ако агенцията установи, че дадено вещество причинява неразумен риск за здравето или околната среда, EPA няма право да го одобри, без първо да намери начини за намаляване на този риск.

Но агенцията не го е направила в този случай. Вместо това EPA е решила, че нейните учени преувеличават рисковете и е дала на Chevron зелена светлина да направи новата съставка за корабно гориво в своята рафинерия в Паскагула, Мисисипи. Въпреки че веществото може да отрови въздуха и да замърси водата, служителите на EPA не са наложили други средства за защита, освен да изискват от работниците да носят ръкавици, показват документите на агенцията.

Още по темата: Зелената енергия ще произведе 9,8 милиона тона отпадъци, за които не се говори 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.