Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Това „умно“ бельо ще помага на американското правителство да следи, снима и слуша

Американското правителство е инвестирало най-малко 22 милиона долара в разработването на „умни“ дрехи, предназначени да държат потребителя и околната му среда под наблюдение. Докато концепцията може да черпи вдъхновение от научната фантастика, основните приложения се привеждат в съответствие с фокуса на правителството: наблюдение и събиране на данни.

Програмата се нарича SMART ePANTS (Smart Electrically Powered and Networked Textile Systems). Абревиатурата PANTS e игра на думи, тъй като pants означава в превод от английски „гащи, панталони“.

Целта на програмата е да създаде дрехи, способни да записват аудио, видео и геолокационни данни, се казва в прессъобщение на Службата на директора на националното разузнаване от 22 август, цитирано от The Intercept. Гамата от облекла, определени за производство, включва ризи, панталони, чорапи и бельо, всички проектирани да могат да се перат.

Проектът SMART ePANTS се ръководи от Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), която е еквивалентът в разузнавателната общност на Агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) в армията.

Мисията на IARPA, както е описана на нейния уебсайт, включва разпределяне на федерални средства за подкрепа на високорискови проекти, насочени към справяне с предизвикателствата, пред които е изправена разузнавателната общност.

Службата на директора на Националното разузнаване разяснява в прессъобщението за проекта: „Тази технология eTextile може също така да помогне на персонала и първите реагиращи в опасна, стресова среда, като местопрестъпления и инспекции за контрол на оръжията, без да възпрепятства способността им да работят бързо и безопасно“.

SMART ePANTS не е първият подобен проект. През 2013 г. адмирал Уилям Макрейвън, който тогава беше командир на Командването за специални операции на САЩ, представи тактическия щурмови лек операторски костюм, известен като TALOS.

Проектът TALOS приключи през 2019 г., без да произведе функционален прототип, но направи разходи на обща стойност 80 милиона долара. Има доказателства, че частни компании, които не са свързани със сектора на националната сигурност, са проявили интерес към интелигентното облекло.

Разузнавателната общност има история на правене на противоречиви инвестиции в измислени технологични проекти. Например, подразделението за рисков капитал на ЦРУ, In-Q-Tel, направи инвестиция в Colossal Biosciences, стартъп, фокусиран върху възкресяването на вълнести мамути, както съобщава The Intercept през 2022 г.

Ани Якобсен, автор на книга за DARPA „Мозъкът на Пентагона“, заяви, цитирана от The Intercept, че ако проектът SMART ePANTS постигне целите си, се очаква да бъде ценен актив в усилията на IARPA да „създаде огромните системи за разузнаване, наблюдение и разузнаване на бъдещето“.

„Те искат да знаят повече за вас от вас“, каза тя.

Източник:The Intercept
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.