Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Трагедията в Ал-Омар заради петролно находище в Сирия: началото на конфликта между Пригожин и Шойгу

Конфликтът между ръководителя на „Вагнер“ Евгений Пригожин и руския военен министър Сергей Шойгу не започва от Украйна. Враждата между двамата, която ескалира във въоръжен бунт срещу Москва с искане за сваляне на военното ръководство на страната, датира от една трагедия преди 5 г. – провалената битка за основното сирийско петролно находище Ал-Омар, при която загиват 200 наемници от „Вагнер“. Това разкри самият Пригожин в просторна публикация от 12 юни в канала си, в която за първи път разказа как и защо са загинали бойците му в Сирия, като обвини Шойгу за смъртта им. Той публикува и снимки от унищожения конвой на „Вагнер“.

На 8 февруари 2018 г. авиацията на САЩ уби над 200 наемници на частната военна компания, а стотици бяха ранени при операция срещу терористите от „Ислямска държава“ (ИДИЛ) в района Хшам, провинция Дер Зур в Сирия.

Конвоят на руските наемници се е опитал да премине договорената от Вашингтон и Москва имагинерна граница по река Ефрат между двете армии. Целта е била най-голямото петролно находище на Сирия и газовите находища в Шаир и Хаян, към онзи момент под контрола на терористите от „Ислямска държава“ (ИДИЛ). Впоследствие те бяха превзети от прокюрдските Сирийски демократични сили с подкрепата на САЩ

Пригожин директно обвини руската армия, че не е осигурила въздушно покритие, въпреки че предварително е обещала да го направи и че не е информирала „Вагнер“, за да не отива на такава самоубийствена мисия.

Битка за сирийските петрол и газ

Ето как Пригожин обяснява целта на операцията: „След като се премести на левия бряг на Ефрат през септември 2017 г., ЧВК „Вагнер“ успя да създаде трамплин за по-нататъшно настъпление в източната част на Сирия. Петролните полета на основното находище на Сирия, Ал-Омар, са основният източник на доходи за сирийския народ, а полетата Шаир и Хаян са основният източник на електроенергия. Но в същото време сирийският петрол беше основният източник на доходи за ИДИЛ. Ако ИДИЛ няма петролни находища, няма да я има и самата ИДИЛ. Ето защо действията на ЧВК „Вагнер“ в Сирия бяха насочени към тях.“

Руският Телеграм канал ВЧК-ОГПУ обаче твърди, че Пригожин спестява истинската причина да иска тази операция. Ето и другата гледна точка за трагедията:

„При планирането на тази операция Пригожин, заедно с командирите на ЧВК „Вагнер“, убедиха Генералния щаб в стратегическата целесъобразност на превземането на крепостта на ИДИЛ в завода „Коноко“ с цел получаване на контрол над петролните полета на Ал-Омар, което би позволило унищожаването на ИДИЛ и предотвратяване на настъплението на кюрдските формирования под американски контрол.

Идеята наистина изглеждаше безупречна, освен това беше активно лобирана от главнокомандващия на ВКС (Военно-космическите сили) Суровикин. Но още на 7 февруари в Генщаба стана известно, че този план е хазарт на ЧВК „Вагнер“, целящ да получи достъп до петролното поле в интерес на бизнеса на екипа на Генадий Тимченко, който по това време вече включва и двамата: Пригожин и Суровикин. Герасимов се вбеси, че олигарсите се опитват да поставят Въоръжените сили в ролята на слуга в техния бизнес. Опитите на Суровикин да убеди Герасимов бяха неуспешни и единственото, което беше позволено на главнокомандващия на ВКС, беше да изпрати два самолета за извозването на убитите членове на ЧВК „Вагнер“ в Русия.“

Генадий Тимченко, според медийни публикации, е шестият по богатство милиардер в Русия, чиято компания „Стройтрансгаз“ има проекти в Сирия. Според информацията на ВЧК-ОГПУ приятел на семейство Суровикини е член на борда на директорите на „Стройтрансгаз“ – Михаил Хряпов.

Тези детайли липсват в разказа на Пригожин, но дори и тази версия да е истина, а Пригожин да спестява реалните си мотиви за операцията в полза на интересите на руски олигарх, няма отговор защо 200 бойци е трябвало да платят с живота си заради конфликта между своя ръководител и руските генерали.

Самоубийствената мисия

Според Пригожин на 2 февруари 2018 г. той е обсъдил плана за действие с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. След това е договорил плана и с командването на руската армия в базата Хмеймим в Сирия. Пригожин е обявил, че „Вагнер“ има нужда от защита от въздуха, като идеята е била пехотата на „Вагнер“ да има въздушно покритие от авиация и системите на ПВО. Той е получил обещание „два изтребителя Су-35 да кръжат постоянно над река Ефрат, в случай че американската авиация ги атакува и така да спасят пехотата.“ Освен това руското командване е поело ангажимент системите за противовъздушна отбрана С-300, „Панцир“ и други системи да работят постоянно. Към онзи момент „Вагнер“ не са имали такива.

В 18.00 ч. на 7 февруари пехотата на „Вагнер“ е достигнала до набелязаните позиции. Артилерията е била поставена в пълна бойна готовност. Щурмът е започнал в полунощ, но за учудване на „Вагнер“ американските самолети са се появили и са започнали да ги бомбардират. Според Пригожин в атаката са участвали бомбардировачи F-15E, щурмови безпилотни летателни апарати MQ-9 Reaper, летяща артилерийска батарея AC-130 и хеликоптери AH-64 Apache. Американците са вдигнали дори стратегически бомбардировачи B-52.

Ударът е бил съкрушителен, като атакуващите са застигали оттеглящите се бойци на „Вагнер“ до пълното им унищожение. Според Пригожин това, което предхожда американската атака, е пристигането на заповед от Москва до Хмеймим руската авиация в Сирия да остане по местата си и всички ПВО да бъдат изключени.

В същото време Генералният щаб не е информирал „Вагнер“ за намеренията си. Според информация на Пригожин от 18.00 до 23.45 американската страна нееднократно пита руската, с която има договорка за предварително уведомяване на нарушаване на имагинерната граница, дали руски части се движат към „Конико“ (крепостта на терористите от ИДИЛ). В същото време командването на „Вагнер“ започва да търси представители на ръководството в руската база в Хмеймим. Оказало се, че някои от тях били „заминали в отпуск“, други – променили местата, в които обикновено нощуват, трети били в ремаркета, които не могат да бъдат достигнати.

Според Пригожин американската страна е идентифицирала атакуващите като руски части. От 18.00 до 23.45 ч. са се водили преговори между Генералните щабове на САЩ и Русия. Американските военни директно са казали, че ако там са войници на редовната руска армия, те трябва веднага да бъдат спрени и изтеглени. В противен случай, те ще бъдат унищожени. В 3.00 часа собственикът на „Вагнер“ търси Генералния щаб на Русия и там намира единствено дежурния. Той му отговаря, че ще се опита да спре бомбардировките, за да могат бойците на „Вагнер“ да приберат телата на убитите си бойни другари.

Прием в Кремъл

Един ден по-късно, на 9 февруари Пригожин се опитва да се срещне с министъра на отбраната Сергей Шойгу, но му е отказана среща. В следващите дни също. Впоследствие на прием в Кремъл ръководителят на „Вагнер“ успява да говори с военния министър на Русия.

Пригожин твърди, че разговорът е протекъл по следния начин: „Приближих се до него и го попитах: „Мога ли да говоря с вас за ситуацията, която се случи на 8 февруари край Дер Зур?“. Той се обърна, спокойно и надменно отговори: „Искахте ли да бъдете герои? Всички герои са тук, в тази стая сега.“, той посочи с ръка другите в скъпи костюми – „А вие просто объркахте бреговете.“ Това беше краят на разговора.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.