Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тръмп е обсъждал САЩ да използват ядрено оръжие срещу Северна Корея и да обвинят друг

При закрити врата през 2017 г. президентът Доналд Тръмп е обсъдил идеята за използване на ядрено оръжие срещу Северна Корея и е предложил, че може да обвини за американски удар срещу комунистическия режим друга страна, твърди книга, която подробно описва ключови събития от неговата администрация.

Предполагаемите коментари на бившия американски президнт, описани в книгата на кореспондента на „Ню Йорк таймс“ във Вашингтон Майкъл Шмид „Тръмп срещу САЩ“, са направени в момент, когато напрежението между САЩ и севернокорейския лидер Ким Чен-ун ескалира.

Книгата е посветена на живота и мандата на Джон Кели като началник на кабинета на Тръмп от юли 2017 г. до януари 2019 г. Преди това Кели беше секретар по вътрешната сигурност на Тръмп. Журналистът Майкъл Шмид цитира десетки интервюта с бивши служители на администрацията на Тръмп и други, които са работили с Кели.

Осем дни след като Кели пристига в Белия дом като началник на кабинета, Тръмп предупреждава, че Северна Корея ще бъде „посрещната с огън и ярост и откровено сила, каквато този свят никога не е виждал преди“. Когато Тръмп произнесе първата си реч пред Общото събрание на ООН през септември 2017 г., той заплаши, че „напълно ще унищожи Северна Корея“, ако Ким, когото той нарече „Човека ракета“, продължи военните си заплахи.

По-късно същия месец Тръмп продължи да атакува Северна Корея с постовете си в Twitter. Но Кели e по-загрижен за това, което Тръмп казва насаме, съобщава Шмид.

„Това, което изплаши Кели дори повече от туитовете, беше фактът, че при закрити врата в Овалния кабинет Тръмп продължи да говори така, сякаш иска да отиде на война. Той обсъди идеята за използване на ядрено оръжие срещу Северна Корея, като каза, че ако предприеме такова действие, администрацията може да обвини някой друг, за да се освободи от отговорност“, твърди американският журналист в книгата си.

Кели се е опитал да използва разума, за да обясни на Тръмп защо това няма да проработи, продължава Шмид.

„Би било трудно да не ни посочат с пръст“, е казал Кели на президента.

Кели е довел висшите военни лидери в Белия дом, за да информират Тръмп за това как лесно може да избухне война между САЩ и Северна Корея, както и за огромните последици от подобен конфликт. Но аргументът за това колко хора могат да бъдат убити „не оказа влияние върху Тръмп“, пише Шмид.

По-късно Тръмп се е върнал към идеята за възможна война, включително в един момент е повдигнал пред Кели възможността да започне превантивна военна атака срещу Северна Корея“, пише Шмид.

Кели е предупредил, че Тръмп ще се нуждае от одобрението на Конгреса за превантивен удар, което „обърка и подразни“ Тръмп, твърди журналистът.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.