Разследвания и новини без цензура

събота, 30 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Тръмп признат за виновен по дело за сексуално насилие

Съдебно жури в Манхатън призна бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за виновен за сексуално насилие над журналистката Е. Джийн Карол. Съдебните заседатели също така установиха, че Тръмп носи отговорност за клевета, тъй като Тръмп нарече делото срещу него „пълна измама“.

След като обсъждаха в продължение на три часа, съдебните заседатели в гражданския процес признаха Тръмп за виновен за сексуално насилие и клевета, но не и за изнасилване. Бившият президент е осъден да плати на Карол 5 милиона долара обезщетение.

Карол обвини Тръмп, че я е изнасилил в съблекалнята на универсален магазин на Пето авеню още през 1990-те години на миналия век, но не успя да докаже, че действително Тръмп е имал сексуален контакт с нея и го е направил без съгласие.

Тръмп многократно е отричал някога да се е срещал с Карол и настоява, че целият процес е политически мотивиран.

„Нямам абсолютно никаква представа коя е тази жена. Тази присъда е позор – продължение на най-големия лов на вещици на всички времена!“, написа Тръмп в социалната си мрежа Truth Social малко след присъдата.

Според „Гардиън“ делото на Карол е предложено от анти-Тръмп активиста Джордж Конуей, а според „Ню Йорк Таймс“ е финансирано от милиардера Рийд Хофман, основател на LinkedIn и основен донор на демократите.

Срещу Тръмп се водят още няколко дела – за фалшифициране на бизнес разходи по време на предизборната му кампания през 2016 г., които всъщност са били плащане на порнозвезда през адвоката му, за да мълчи за нейна минала връзка с бившия президент. Разходите са декларирани като юридически услуги.

Тръмп отново се бори за преизбиране през 2024 г. и е считан за един от фаворитите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.