Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 28 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Трета американска банка фалира за три дни, четвърта получава $70 млрд. помощ

Щатските регулатори затвориха базираната в Ню Йорк банка Signature Bank в неделя. Това е третият най-голям фалит в банковата история на САЩ, два дни след като властите затвориха Silicon Valley Bank, съобщи Ройтерс. Два дни по-рано крипто банката Silvergate също обяви, че прекратява операциите си и минава в доброволна ликвидация.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) пое контрола върху Signature, която имаше 110,36 милиарда долара активи и 88,59 долара депозити в края на миналата година, според Министерството на финансовите услуги на щата Ню Йорк.

Всички вложители на Signature Bank и Silicon Valley Bank ще бъдат компенсирани и „никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатеца“, казаха в съвместно изявление Министерството на финансите на САЩ и други банкови регулатори.

Затварянето на Signature последва фалита на Silicon Valley Bank в петък, вторият по големина в историята на САЩ след Washington Mutual, която се срина по време на финансовата криза от 2008 г.

Инвеститорите бяха обезпокоени от скоростта, с която банката SVB, 16-ият по големина кредитор в САЩ, беше съборена от тегления от клиенти. Епизодът миналата седмица срина с повече от 100 милиарда долара пазарната стойност на американските банки, което накара правителствените служители да предприемат бързи действия през уикенда, за да се опитат да възстановят доверието във финансовата система.

Банковите регулатори във Великобритания и Канада съобщиха, че вече са поели контрол над клоновете на SVB за да ограничат кризата.

First Republic получава 70 млрд. долара помощ

Четвърта американска банка, засегната от кризата, First Republic Bank заяви, че е подкрепила финансите си с допълнително финансиране от Федералния резерв и JPMorgan, предаде Bloomberg.

Новото финансиране дава на банката, която беше под натиск след колапса на SVB  миналата седмица, 70 милиарда долара неизползвана ликвидност. Това не включва пари, които First Republic има право да взема назаем чрез нов механизъм за заеми, предназначен да помогне на банките да посрещнат тегленията.

Въпреки, че депозитите на банката са насочени повече към по-богати хора, отколкото тези на SVB, много от депозитите ѝ са незастраховани. Повече от 140 милиарда долара от нейните депозити са в сметки, които надхвърлят лимита за федерално застраховане на депозити.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.