Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция арестува 34-ма агенти на Мосад

Турските специални служби разкриха голям израелски шпионски заговор, като арестуваха 34 заподозрени, за които се твърди, че са планирали нападения срещу чужденци в Турция.

Издадени са общо 46 заповеди за арест, като Главната прокуратура в Истанбул твърди, че продължават усилията за залавяне на останалите 12 заподозрени, които все още са на свобода. Всички те са разследвани за шпионска дейност за разузнавателната агенция на Израел – Мосад.

„Разследването установи, че израелското разузнаване стои зад дейности, насочени към чужденци, пребиваващи в Турция, от разузнаване до нападения и опити за отвличане“, съобщи „Дейли Сабах“.

„Няма други подробности относно разследването, но Мосад е замесен в миналото в разследвания за опити за отвличане на палестинци, живеещи в Турция“, припомня вестникът.

Израел наскоро обяви, че ще преследва ръководството на „Хамас“ в чужбина.

В началото на декември турското разузнаване предупреди за „сериозни последици“, ако израелски агенти се опитат да търсят членове на „Хамас“ в чужбина или особено на турска земя. Това беше в отговор на провокативните думи на Ронен Бар, ръководител на израелската агенция за вътрешна сигурност Шин Бет: „Кабинетът ни постави за цел да елиминираме „Хамас“. Това е нашият Мюнхен. Ще направим това навсякъде, в Газа, на Западния бряг, в Ливан, в Турция, в Катар“.

Оттогава напрежението между Израел и Турция ескалира почти до степен на пълно скъсване на официалните дипломатически отношения. Президентът Ердоган дори наскоро сравни израелския си колега – премиера Нетаняху – с Хитлер.

Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая сподели видео в социалната мрежа X/Twitter от операции, провеждани съвместно от полицията и Националната разузнавателна организация (МИТ). В публикация в социалните мрежи Йерликая заяви, че разследването на международната шпионска дейност е довело до операциите. „Няма да позволим шпионаж, насочен срещу нашето национално единство“, каза Йерликая. Министърът съобщи, че властите са открили повече от 143 000 евро и 23 000 долара в притежание на заподозрените, заедно с един пистолет и голямо количество боеприпаси.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.