Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция изтегля армията си от Сирия след преговори в Москва

Турция се съгласи да изтегли армията си от Северна Сирия след тристранните преговори с участието на Москва, Анкара и Дамаск по-рано тази седмица, съобщи арабският вестник „Ал Уатан“.

Министрите на отбраната на трите страни – Хулуси Акар, Али Махмуд Абас и Сергей Шойгу – се срещнаха в Москва. Турция се съгласи да отстъпи позиции за първи път след избухването на войната в Сирия през 2011 г.

Според източници на вестника в Дамаск преговорите са довели до съгласието на Турция да изтегли напълно войските си от Севеерна Сирия.

За първи път след 2011 г. Анкара и Дамаск са на една и съша позиция заради базираната в Северна Сирия кюрдска милиция YPG, която Турция свързва с Кюрдската работническа партия (ПКК) и обвинва за терористичния атентат в Анкара през ноември.  И Турция, и Сирия обвиняват САЩ във финансирането и въоръжаването на YPG.

Турция смята сепаратистката ПКК и съюзническите кюрдски групи за „терористични организации“, които застрашават националната й сигурност. Турските военни извършиха въздушни удари срещу цели на YPG в Северна Сирия през ноември, като Анкара заяви, че не изключва и сухопътна операция в района.

Специална тристранна комисия ще бъде създадена от Русия, Турция и Сирия, за да се гарантира, че споразуменията, постигнати в Москва, ще бъдат спазени, предаде „Ал Уатан“.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви пред местните медии, че „не трябва да се очаква, че всичко ще бъде решено наведнъж в една среща“.

В Москва Турция „подчерта, че уважаваме териториалната цялост и суверенните права на Сирия и че единствената ни цел е борбата срещу тероризма“, включително ПКК/YPG и „Ислямска държава“, съобщи министърът на отбраната на Турция.

Анкара и Дамаск се договориха да продължат преговорите за мир, добави Акар. Той също така предположи, че тези преговори могат дори да доведат до съвместна антитерористична операция с участието на двете страни, което ще се случи, „ако можем да решим проблемите си, свързани с отбраната и сигурността, ако можем да отговорим на нашите нужди“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.