Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция не дължи обяснение на ЕС: Ердоган

Турция няма задължение да докладва на Европейския съюз за участието си в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), заяви президентът Режеп Тайип Ердоган в интервю за новинарската агенция PBS. По-рано турският лидер разкри, че Анкара иска да се присъедини към блока, който включва Русия и Китай.

Ердоган беше попитан от журналистите как коментира искането на Анкара да се присъедини към организацията, като се има предвид, че нейните членове Китай, Русия и Иран са обвинени в изповядване на ценности, които се различават от тези на НАТО и Запада.

Турският лидер заяви, че не иска да избира между Изтока и Запада, въпреки че се оплака, че досега ЕС отказва присъединяване на Анкара към Евросъюза.

„Европейският съюз ни държи настрана 52 години, а след това казват: „Той защо говори с тази страна или с онази страна?“, коментира Ердоган, като подчерта, че Турция се стреми да се присъедини към ЕС в продължение на десетилетия без успех.

От 2016 г. преговорите за членство са в застой, като ЕС обвинява Анкара в нарушения на правата на човека и принципите на правовата държава.

„Докато сме ангажирани в тези преговори, в този момент няма да докладваме на Европейския съюз“, повтори Ердоган, като добави, че Анкара е готова да проведе разговори с всяка страна по света.

Турският президент отбеляза, че е готов да говори с много лидери, включително китайския лидер Си Цзинпин, индийския премиер Нарендра Моди и руския президент Владимир Путин, дори когато Москва воюва с Украйна.

По време на срещата на върха на ШОС в Самарканд, Узбекистан в събота, Ердоган заяви, че Турция се стреми да се присъедини към блока. В кулоарите на срещата на върха той се срещна и с Путин, който заяви, че Москва е готова „значително да увеличи доставките за Турция във всички посоки, които представляват интерес“.

Двете страни се договориха 25% от плащанията за доставки на природен газ от Русия до Турция да бъдат платени в руски рубли.

ШОС е съюз за икономическа интеграция, който е основан през 2001 г., и към момента е най-големият регионален блок в света. В момента ШОС включва Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Индия, Пакистан, а отскоро и Иран. Турция, заедно с редица други страни, е призната за специален „партньор за диалог“ на групата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.