5 C
София
понеделник, 5 декември, 2022

Турция обвини Гърция, че разполага военна техника, дарена от САЩ, на острови в Егейско море

Безпилотни самолети на турската армия са заснели разполагането от страна на Гърция на бронирани машини на островите в Егейско море с невоенен статут в нарушение на международното право, според турската Анадолска агенция.

Видеозаписи показват, че десантните кораби превозват дарени от САЩ военни превозни средства до островите Мидили (Лесбос) и Сисам (Самос), твърди агенцията.

Според източници от сигурността безпилотните самолети на турските въоръжени сили, изпълняващи мисия над Егейско море, са записали два гръцки десантни кораба на път за Мидили и Сисам.

Корабите превозват 23 тактически колесни бронирани превозни средства до Мидили и 18 до Сисам, острови с невоенен статут, твърди Анадолската агенция. Бронираните превозни средства са били сред изпратените от САЩ до пристанището на Александруполис  в Гърция.

Според източници от службите за сигурност гръцките действия на 18 и 21 септември са ясно доказателство за продължаващата милитаризация на острови близо до Турция и нарушаване на техния невоенен статут, пише Анадолската агенция.

Турция обвини Гърция, че разполага оръжия, специално дарени от САЩ на островите с невоенен статут, като ги заменя с някои превозни средства на островите.

Действията на Атина срещу международното право и духа на съюза въпреки призивите за диалог и добросъседски връзки са „неприемливи“, твърди Турция.

„Това, че Гърция дори не присъства на срещите въпреки поканите и прави подобни провокации, показва кой нагнетява напрежението, кой е непримирим, агресивен и противозаконен“, коментира Анадолската агенция.

Гърция все още не е коментирала обвиненията. Потребители в Туитър обаче защитиха действията на Гърция и обвиниха Турция, че нарушава въздушното пространство на съседите си.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.