Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция обвини Гърция, че разполага военна техника, дарена от САЩ, на острови в Егейско море

Безпилотни самолети на турската армия са заснели разполагането от страна на Гърция на бронирани машини на островите в Егейско море с невоенен статут в нарушение на международното право, според турската Анадолска агенция.

Видеозаписи показват, че десантните кораби превозват дарени от САЩ военни превозни средства до островите Мидили (Лесбос) и Сисам (Самос), твърди агенцията.

Според източници от сигурността безпилотните самолети на турските въоръжени сили, изпълняващи мисия над Егейско море, са записали два гръцки десантни кораба на път за Мидили и Сисам.

Корабите превозват 23 тактически колесни бронирани превозни средства до Мидили и 18 до Сисам, острови с невоенен статут, твърди Анадолската агенция. Бронираните превозни средства са били сред изпратените от САЩ до пристанището на Александруполис  в Гърция.

Според източници от службите за сигурност гръцките действия на 18 и 21 септември са ясно доказателство за продължаващата милитаризация на острови близо до Турция и нарушаване на техния невоенен статут, пише Анадолската агенция.

Турция обвини Гърция, че разполага оръжия, специално дарени от САЩ на островите с невоенен статут, като ги заменя с някои превозни средства на островите.

Действията на Атина срещу международното право и духа на съюза въпреки призивите за диалог и добросъседски връзки са „неприемливи“, твърди Турция.

„Това, че Гърция дори не присъства на срещите въпреки поканите и прави подобни провокации, показва кой нагнетява напрежението, кой е непримирим, агресивен и противозаконен“, коментира Анадолската агенция.

Гърция все още не е коментирала обвиненията. Потребители в Туитър обаче защитиха действията на Гърция и обвиниха Турция, че нарушава въздушното пространство на съседите си.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.