Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция обвини Гърция в опит да прихване турски изтребители по време на учение на НАТО

Военновъздушните сили на Гърция се опитаха да прихванат турски изтребители по време на учение на НАТО над Егейско море, съобщи военното министерство на Турция, като добави, че „Турция е отговорила подобаващо“.

Инцидентът е станал в понеделник по време на тренировъчната мисия на НАТО Nexus Ace.

„Гръцките военновъздушни сили отново се опитаха да прихванат турски изтребители F-16 над Егейско море, но получиха подходящ отговор. Те се опитаха да прихванат турски F-16, които бяха излетели от пет турски военновъздушни бази. Въпреки всички усилия на гръцката страна, турските пилоти продължиха полета си и успешно изпълниха всички задачи“, се казва в изявление на министерството.

В учението са участвали 14 самолета F-16, а всички съюзници на Турция в НАТО са били уведомени за мисията 24 часа преди нейното начало, добави министерството на отбраната.

Турция и Гърция спорят от десетилетия, като през последните две години зачестиха случаите на ескалация на напрежението между двете съседни държави, заплашвайки да прерастнат във въоръжен конфликт. Спорните въпроси включват териториални претенции в Източното Средиземноморие, по-специално в района на Егейско море, гръцко-турското разделение на Кипър и определянето на морските граници. Турция многократно е обвинявала Гърция, че разполага оръжия на островите в Егейско море в нарушение на Лозанския договор от 1923 г.

В края на август Турция обвини Гърция, че е използвала системи за противовъздушна отбрана С-300 за радарно заключване на турските изтребители F-16, изпълняващи разузнавателна мисия западно от остров Родос. Гръцкото министерство на отбраната отрече твърдението на Турция, че Атина е разположила своите С-300 в Крит срещу турски F-16.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.