Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция откри голямо газово находище в Черно море

Запасите от природен газ на Турция в Черно море сега възлизат на 710 милиарда кубически метра, с пазарна стойност от 1 трилион долара, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, след като Турция откри ново газово находище в Черно море.

Анкара ревизира първоначалната си оценка за количеството газ, което може да бъде добивано и от газовото находище Сакария. Новата оценка е за  652 милиарда кубически метра газ в сравнение с първоначалната оценка от 540 милиарда кубически метра, каза Ердоган след заседание на кабинета, като добави, че Турция вече има 13 кладенеца в находището Сакария.

Той спомена и отделна находка от 58 милиарда кубически метра газ в друго находище наблизо.

„С новото ни откритие в Кайкума-1 газовите ни запаси в Черно море нараснаха със 170 милиарда кубически метра до 710 милиарда кубически метра“, каза турският президент.

Ердоган отбеляза, че новооткритото находище Кайкума-1 ще бъде свързано с находището Сакария и оттам с националната мрежа на страната. Находището Сакария е най-голямото, откривано някога в Черно море и трябва да бъде пуснато през следващата година, заяви Ердоган.

„Нашето ново проучване ще проправи пътя за подобни проучвания в други геоложки полета в съседство в региона. Ще започнем нови сондажи възможно най-скоро“, добави той.

Преди откритието Турция планираше да произвежда газ с годишен темп от 3,5 млрд. куб. м, като целта е да се увеличи производството до 15 млрд. куб. м. годишно в рамките на четири години и да се покрие една трета от търсенето на страната.

Това се случва в момент, когато Анкара се стреми да диверсифицира вноса на енергия, който покрива почти цялото й вътрешно потребление. Страната е силно зависима от доставките от Русия, Азербайджан, Иран, Нигерия и Алжир, както и от вноса на втечнен природен газ от Катар и САЩ.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.