Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция откри голямо газово находище в Черно море

Запасите от природен газ на Турция в Черно море сега възлизат на 710 милиарда кубически метра, с пазарна стойност от 1 трилион долара, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, след като Турция откри ново газово находище в Черно море.

Анкара ревизира първоначалната си оценка за количеството газ, което може да бъде добивано и от газовото находище Сакария. Новата оценка е за  652 милиарда кубически метра газ в сравнение с първоначалната оценка от 540 милиарда кубически метра, каза Ердоган след заседание на кабинета, като добави, че Турция вече има 13 кладенеца в находището Сакария.

Той спомена и отделна находка от 58 милиарда кубически метра газ в друго находище наблизо.

„С новото ни откритие в Кайкума-1 газовите ни запаси в Черно море нараснаха със 170 милиарда кубически метра до 710 милиарда кубически метра“, каза турският президент.

Ердоган отбеляза, че новооткритото находище Кайкума-1 ще бъде свързано с находището Сакария и оттам с националната мрежа на страната. Находището Сакария е най-голямото, откривано някога в Черно море и трябва да бъде пуснато през следващата година, заяви Ердоган.

„Нашето ново проучване ще проправи пътя за подобни проучвания в други геоложки полета в съседство в региона. Ще започнем нови сондажи възможно най-скоро“, добави той.

Преди откритието Турция планираше да произвежда газ с годишен темп от 3,5 млрд. куб. м, като целта е да се увеличи производството до 15 млрд. куб. м. годишно в рамките на четири години и да се покрие една трета от търсенето на страната.

Това се случва в момент, когато Анкара се стреми да диверсифицира вноса на енергия, който покрива почти цялото й вътрешно потребление. Страната е силно зависима от доставките от Русия, Азербайджан, Иран, Нигерия и Алжир, както и от вноса на втечнен природен газ от Катар и САЩ.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.