Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция откри голямо нефтено находище с капацитет от 100 000 барела дневно

Нефтено находище с прогнозен производствен капацитет от 100 000 барела дневно е открито в Турция, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Откритието може да помогне страната да стане по-енергийно независима.

Новите ресурси са идентифицирани близо до съществуващо петролно находище в района на планината Габар в югоизточната провинция Сирнак, каза Ердоган и добави, че находището в Габар е с капацитет да произвежда повече петрол от всяко друго находище в страната, предаде Анадолската агенция.

„Турция вече няма да бъде страна, която се нуждае от внос на енергия. Ще се превърнем в държава, способна да доставя енергийни ресурси“, обяви той. Според турския лидер суровият петрол от новото находище вече тече към петролните рафинерии.

Турция се стреми към енергийна независимост, за да не разчита на вноса, който покрива почти цялото вътрешно потребление. В момента страната е силно зависима от доставките на нефт и газ от Русия, Азербайджан, Иран, Нигерия и Алжир, както и от вноса на втечнен природен газ от Катар и САЩ.

През декември Ердоган обяви откриването на петролно находище в провинция Сирнак с капацитет от около 150 милиона барела и приблизителна стойност от 12 милиарда долара.

Турция значително засили амбициите си за добив на нефт и газ през последната година. През януари страната сключи дългосрочна сделка с България за достъп до турските терминали за втечнен природен газ.

През януари Анкара увеличи оценката си за запасите от природен газ на страната в Черно море. Министърът на енергетиката Фатих Донмез заяви, че сегашните доказани находища ще отговорят на вътрешното търсене за следващите 30 години, докато новите открития в Черно море ще удължат тази самодостатъчност по отношение на доставките на газ още по-дълго.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.