Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция прекрати преговорите с Швеция и Финландия за членство в НАТО

Преговорите между Анкара, Стокхолм и Хелзинки за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, които бяха насрочени за февруари, бяха отложени. Вестник „Сабах“ съобщи, че Турция е прекратила тристранните преговори за неопределено време.

Финландският министър на външните работи Пекка Хаависто коментира, че преговорите на Швеция и Финландия с Турция за присъединяване към Северноатлантическия алианс ще бъдат преустановени за няколко седмици.

В събота Расмус Палудан, лидер на дясноекстремистката твърдолинейна партия „Расмус Палудан“, организира митинг пред турското посолство в Стокхолм, на който публично изгори Корана. В речта си той разкритикува НАТО, Турция и нейния президент Тайип Ердоган и показа карикатура на пророка Мохамед. В понеделник Ердоган заяви, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Анкара за кандидатурата си за членство в НАТО след антитурските действия в Стокхолм. По-рано турските външни министри и министрите на отбраната Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар изразиха подобни чувства.

Швеция и Финландия подадоха заявление за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но процесът на присъединяване беше блокиран от Турция, която поиска от тях да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират лицата, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г.

На 28 юни Ердоган, финландският президент Саули Ниинистьо, тогавашният шведски министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг проведоха разговори в Мадрид преди срещата на върха на НАТО. Те подписаха меморандум, който позволява на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО.

Анкара вече заяви, че меморандумът не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако двете страни не изпълнят задълженията си за борба с терористичните организации, залегнали в него.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.