Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция прекрати преговорите с Швеция и Финландия за членство в НАТО

Преговорите между Анкара, Стокхолм и Хелзинки за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, които бяха насрочени за февруари, бяха отложени. Вестник „Сабах“ съобщи, че Турция е прекратила тристранните преговори за неопределено време.

Финландският министър на външните работи Пекка Хаависто коментира, че преговорите на Швеция и Финландия с Турция за присъединяване към Северноатлантическия алианс ще бъдат преустановени за няколко седмици.

В събота Расмус Палудан, лидер на дясноекстремистката твърдолинейна партия „Расмус Палудан“, организира митинг пред турското посолство в Стокхолм, на който публично изгори Корана. В речта си той разкритикува НАТО, Турция и нейния президент Тайип Ердоган и показа карикатура на пророка Мохамед. В понеделник Ердоган заяви, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Анкара за кандидатурата си за членство в НАТО след антитурските действия в Стокхолм. По-рано турските външни министри и министрите на отбраната Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар изразиха подобни чувства.

Швеция и Финландия подадоха заявление за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но процесът на присъединяване беше блокиран от Турция, която поиска от тях да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират лицата, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г.

На 28 юни Ердоган, финландският президент Саули Ниинистьо, тогавашният шведски министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг проведоха разговори в Мадрид преди срещата на върха на НАТО. Те подписаха меморандум, който позволява на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО.

Анкара вече заяви, че меморандумът не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако двете страни не изпълнят задълженията си за борба с терористичните организации, залегнали в него.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.