Разследвания и новини без цензура

събота, 4 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турция, Саудитска Арабия и Египет искат да се присъединят към BRICS

След Иран и Аржентина още три държави – Саудитска Арабия, Турция и Египет, искат да се присъединят към BRICS и потенциалните им кандидатури за членство могат да бъдат обсъдени и одобрени на срещата на върха следващата година в Южна Африка, каза Пурнима Ананд, президент на организацията.

„Всички тези страни са показали своя интерес да се присъединят и се готвят да кандидатстват за членство. Вярвам, че това е добра стъпка, защото на разширяването винаги се гледа благосклонно; определено ще засили глобалното влияние на BRICS“, каза тя пред руския вестник „Известия“.

Страните от BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) представляват над 40% от световното население и почти една четвърт от световния БВП. Обявените цели на блока включват насърчаване на мира, сигурността, развитието и сътрудничеството в световен мащаб и принос за развитието на човечеството.

Ананд каза, че въпросът за разширяването е бил повдигнат по време на тазгодишната среща на върха на BRICS, която се проведе в края на юни в Пекин.

Президентът на BRICS каза, че се надява присъединяването на Саудитска Арабия, Турция и Египет да не отнеме много време, като се има предвид, че те „вече са ангажирани в процеса“, въпреки че се съмнява, че и трите ще се присъединят към алианса едновременно.

„Надявам се, че тези страни ще се присъединят към BRICS съвсем скоро, тъй като всички представители на основните членове са заинтересовани от разширяване. Така че ще се случи много скоро“, добави Ананд.

Новината за плановете на трите държави да се присъединят към BRICS идва, след като Иран и Аржентина официално кандидатстваха за членство в края на юни, като говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде определи блока като „много креативен механизъм с широки аспекти“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.